Πολιτική Δήλωση των συλληφθέντων στην Οδό Γραβιάς την 6η του Δεκέμβρη 2020

Εφαρμόζοντας τη χουντικής έμπνευσης «απαγόρευση συναθροίσεων 4 και περισσότερων ατόμων» (αναστολή άρθρου 11 του Συντάγματος) και με την υποκριτική αιτιολογία για δήθεν προστασία της δημόσιας υγείας απ’ τη διασπορά του κορωνοϊού, οι αστυνομικές δυνάμεις, με εντολή των πολιτικών τους προϊστάμενων και της κυβέρνησης, προχώρησαν το πρωί της 6ης του Δεκέμβρη, στην προσαγωγή, και στη συνέχεια στη σύλληψή μας, στην οδό Γραβιάς, στο κέντρο της Αθήνας.

Είχε προηγηθεί η προκλητική και απαράδεκτη απόπειρα των αστυνομικών δυνάμεων να εισβάλουν μέσα στο χώρο του αριστερού βιβλιοπωλείου – καφέ «Εκτός των Τειχών», στην οδό Γραβιάς, παραβιάζοντας την είσοδο. Μια ενέργεια στην οποία αντιδράσαμε και για την οποία διαμαρτυρηθήκαμε αποφασιστικά. Βρεθήκαμε στο σημείο, με πρόθεση να συγκεντρωθούμε αργότερα, τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας, για να τιμήσουμε τη μνήμη του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που δολοφονήθηκε πριν από 12 χρόνια απ’ τους αστυνομικούς Κορκονέα και Σαραλιώτη. Αλλά και για να καταγγείλουμε τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης και του συστήματος που αφήνει το λαό έκθετο στην πανδημία, που απαξιώνει το σύστημα Περίθαλψης, που ψηφίζει νέα αντεργατικά μέτρα, που στοχοποιεί τη νεολαία, που εντείνει την αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Δηλώσαμε τα ονόματα μας και την πολιτική μας ιδιότητα, μέλη του ΚΚΕ(μ-λ), απαιτώντας ταυτόχρονα την αποχώρηση όλων των αστυνομικών δυνάμεων. Μετά την προσαγωγή μας, που ψευδώς μας ειπώθηκε πως θα ήταν «σύντομη» και τυπική, κρατηθήκαμε στη ΓΑΔΑ για περίπου 15 ώρες, για να μάθουμε ότι κατηγορούμαστε για παραβίαση του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, «για διασπορά μολυσματικών ασθενειών»! Ενώ, όπως διαπιστώσαμε κατά την πολύωρη παραμονή μας στη ΓΑΔΑ, οι συνθήκες εκεί αποτελούσαν πραγματική υγειονομική βόμβα διασποράς του ιού. Δεκάδες άνθρωποι στοιβάζονταν σε μικρά κελιά και σε διαδρόμους, κάποιοι αστυνομικοί δε φορούσαν μάσκες, οι αποστάσεις δεν τηρούνταν. Κατά την πολύωρη κράτησή μας, τα δημοκρατικά δικαιώματα καταπατήθηκαν, υπήρχε άρνηση επικοινωνίας με δικηγόρο και με τις οικογένειές μας, για ώρες υπήρχε άρνηση να μας επισκεφτούν δικηγόροι, κι αυτό έγινε τελικά αργά το βράδυ.

Καταγγέλλουμε τη σύλληψη μας και δεν αποδεχόμαστε τις κατηγορίες που μας αποδίδονται. Καταγγέλλουμε το όργιο καταστολής, αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας στο οποίο επιδόθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, σ’ ολόκληρη τη χώρα, την 6η του Δεκέμβρη, κι όλες τις προσαγωγές και τις συλλήψεις που έγιναν, και θεωρούμε πως ο στόχος τους είναι ο ίδιος ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Δεν τρομοκρατούν όμως, ούτε εμάς, ούτε τις δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια σε μια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική! Ενάντια στην πολιτική που θεωρεί το λαό αναλώσιμο, τον θυσιάζει στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, τον αφήνει έκθετο στην καλπάζουσα πανδημία, επιβάλλει τον εργασιακό μεσαίωνα, υπηρετεί τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, ασκεί κρατική βία και τρομοκρατία. Ενάντια στην πολιτική που, ενώ αφήνει το λαό έκθετο στην πανδημία, τη χρησιμοποιεί χυδαία για να περνάει απανωτά αντιλαϊκά νομοθετήματα και να καταπατά στοιχειώδεις ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα.

Καλούμε τις δυνάμεις του κινήματος, τις πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, τα σωματεία και τους συλλόγους εργαζομένων και νεολαίας, να αναπτύξουν ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην καταστρατήγηση των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια στην κρατική τρομοκρατία, στις συλλήψεις και τα πρόστιμα.

Αθήνα 12 Δεκέμβρη 2020

Βάρλας Γιάννης

Βογιατζόγλου Ανδρέας

Γεμιστός Μανώλης

Γκέρτσος Ζήσης

Ζυγογιώργος Νίκος

Κατσένης Στράτος

Μαλατάντης Μαρίνος

Μπαμπίλης Δημήτρης

Μπεκιάρης Κώστας

Μπουγιούκας Δημήτρης

Νείλας Νίκος

Χουντής Παναγιώτης

ΔΙΕΘΝΗ 
Εμβόλιο Covid-19
Πριν ετοιμαστούν οι σύριγγες… βγήκαν τα μαχαίρια!
Ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστών, βιασύνες και εμπόριο ελπίδας από φαρμακευτικούς κολοσσούς και κυβερνήσεις
Διεθνής αλληλεγγύη για την Banu Büyükavcı
Η πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη στη Banu» διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 10 Δεκέμβρη