Με ΕΔΕ σε γιατρούς που νόσησαν και εκδικητική μετακίνηση του προέδρου του σωματείου επιχειρεί η διοίκηση του «Αγ. Σάββα» να κρύψει τις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής

Η κατάσταση στον «Αγ. Σάββα», το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Αθήνας, είναι δραματική και δυστυχώς γίνεται ακόμα χειρότερη. Καιρό τώρα τα κρούσματα ανάμεσα στο προσωπικό αυξάνονται, εξαιτίας της έλλειψης μέσων προστασίας που καμία διοίκηση νοσοκομείου δεν έχει διάθεση να παρέχει στους εργαζόμενους, αν και βρίσκονται σε επάρκεια, οι τιμές τους είναι εξευτελιστικές και σώζουν στην κυριολεξία ζωές. Κι ενώ η μέχρι τώρα εμπειρία από την πανδημία σ’ ολόκληρο τον κόσμο αναδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο και η προστασία τους αποτελεί επιτακτική ανάγκη, τόσο για τους ίδιους όσο και για το σύστημα περίθαλψης, οι διοικήσεις των νοσοκομείων συνεχίζουν να καμώνονται ότι μια χειρουργική μάσκα το 8ωρο αποτελεί «προστασία». Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων αλλά και θανάτων υγειονομικών αποδεικνύει περίτρανα τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. Όπως σε όλα τα νοσοκομεία, έτσι και στον «Αγ. Σάββα», τα πρωτόκολλα που ανακοινώνονται παραβιάζονται συνεχώς, οι περισσότερες κλινικές που νοσηλεύουν αρρώστους με covid δεν τηρούν κανένα στάνταρ, με αποτέλεσμα σήμερα να νοσούν ή να είναι σε καραντίνα 100 εργαζόμενοι, περίπου 10% του προσωπικού του νοσοκομείου.

Η κατάσταση των αρρώστων στο συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ακόμη δραματικότερη εξαιτίας και της πεσμένης τους άμυνας. Δεν τους έφτανε ο καρκίνος που είχαν, κόλλησαν και τον ιό. Πολλά χειρουργεία αναβλήθηκαν, όπως και προγραμματισμένες ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες. Θάλαμοι ασθενών έκλεισαν.

Όλα αυτά βέβαια δεν συγκίνησαν κανέναν αρμόδιο. Η «προσωπική ευθύνη» ισχύει κι εδώ. Τι κι αν οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν από νωρίς μαζικές προσλήψεις, τι κι αν ζητούσαν άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, τι κι αν τόνιζαν πως θα έπρεπε να γίνονται μαζικά τεστ τόσο στους ίδιους όσο και στους αρρώστους. Η απάντηση απ’ τους ειδήμονες ήταν «είμαστε έτοιμοι, έχουμε σχέδιο»: κρατήστε αποστάσεις, φοράτε μάσκες, πλένετε χέρια.

Έτσι το πράγμα ξέφυγε και τότε η διοικήτρια, ενώ ήξερε πως όλα οφείλονται στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που η ίδια υπηρετεί, διέταξε ΕΔΕ για τρεις γιατρούς που είχαν νοσήσει πριν ένα μήνα. Αντί δηλαδή να αισθάνεται υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους για τους κινδύνους στους οποίους τους εκθέτει, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι –οικονομικά τουλάχιστον– στοιχίζει πολύ λιγότερο να τους παρέχει μέσα προστασίας απ’ το να αρρωστήσουν, τους ζητάει και τα ρέστα.

Οι εργαζόμενοι φυσικά αντέδρασαν. Έγιναν κινητοποιήσεις στο προαύλιο, που ήταν μαζικές. Το Δ.Σ. του σωματείου συναντήθηκε με το διοικητή της 1ης ΥΠΕ που τους βεβαίωσε ότι η ΕΔΕ δεν θα γίνει… Μόνο που η ΕΔΕ συνεχίστηκε και, σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε αναγκαστική μετάθεση για τον πρόεδρο του σωματείου και άλλες δύο εργαζόμενες, για τη ΜΕΘ του Σωτηρία. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος είναι γιατρός ακτινολόγος και μάλλον θα είναι ο μοναδικός που θα δουλεύει σε ΜΕΘ. Από τη βιασύνη τους δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Όχι μόνο όσοι ασχολούνται με το κίνημα και ξέρουν ότι πρόκειται για πραγματικό αγωνιστή που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και όλοι οι άλλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μια εκδικητική μετακίνηση ενός εργαζόμενου που διεκδικεί και παροτρύνει κι άλλους να αγωνιστούν. Άρα ενοχλεί και πρέπει να τιμωρηθεί.

Μόνο που ο συνάδελφος δεν είναι μόνος του. Μετά την κοινοποίηση τόσο της ΕΔΕ όσο και της εκδικητικής μετάθεσης, μηνύματα συμπαράστασης έρχονται από πολλά σωματεία, την ομοσπονδία των γιατρών και την ΠΟΕΔΗΝ. Στην κινητοποίηση της Πέμπτης 10/12 υπήρχε πολύς κόσμος απ’ το νοσοκομείο αλλά και πολλοί αλληλέγγυοι. Ο αγώνας για την ανάκληση των μετακινήσεων έχει μόλις ξεκινήσει. Η Ταξική Πορεία βρίσκεται πλευρό των συναδέλφων και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να νικήσουν. Η τρομοκρατία της διοικήτριας δεν θα περάσει. Οι συνάδελφοι θα μείνουν στη θέση τους.

ΔΙΕΘΝΗ 
Εμβόλιο Covid-19
Πριν ετοιμαστούν οι σύριγγες… βγήκαν τα μαχαίρια!
Ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστών, βιασύνες και εμπόριο ελπίδας από φαρμακευτικούς κολοσσούς και κυβερνήσεις
Διεθνής αλληλεγγύη για την Banu Büyükavcı
Η πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη στη Banu» διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 10 Δεκέμβρη