Αλβανία

Αντίσταση σε μια εν ψυχρώ δολοφονία

Στη γείτονα χώρα Αλβανία η αστυνομία δολοφόνησε τον 25χρονο Klodian Rasha το βράδυ της Τρίτης, επειδή τόλμησε να παραβιάσει την απαγόρευση κυκλοφορίας για να πάει στο περίπτερο. Με δύο σφαίρες, μία στην πλάτη και μία στο κεφάλι, τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Η αστυνομία δημοσιεύει ανά τόσο μια διαφορετική εκδοχή προκειμένου να αποποιηθεί την ευθύνη. Η δολοφονία αυτή πυροδότησε κύμα οργής και αγανάκτησης του λαού στην πρωτεύουσα της χώρας. Ο κάθε άνθρωπος αισθάνθηκε τον εαυτό του στη θέση του Klodian. Από το βράδυ της Τρίτης που η αστυνομία δολοφόνησε τον 25χρονο, ο κόσμος κατέκλυσε το δρόμο ζητώντας δικαίωση.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται παρά το lockdown αλλά και την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων. Σε μια χώρα όπου η κρατική τρομοκρατία και καταστολή δεν είναι μεμονωμένο επεισόδιο αλλά μια κανονικότητα που το σύστημα προσπαθεί να επιβάλει με κάθε τρόπο. Οι διαδηλώσεις χτυπιούνται από την αστυνομία με χημικά και ξύλο. Έχουν ανακοινωθεί 8 τραυματισμοί, εκ των οποίων οι 3 βρίσκονται στο νοσοκομείο (ανάμεσά τους και ένας δημοσιογράφος). Η αστυνομία έχει το θράσος να αποκαλεί “πρόσχημα” τη δολοφονία που διέπραξε ώστε οι διαδηλωτές να προκαλέσουν υλικές ζημιές στην πόλη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσπαθεί να αποποιηθεί την πολιτική ευθύνη που φέρει λέγοντας ότι η δολοφονία δεν ήταν πολιτική, σε αντίθεση με τις διαμαρτυρίες που είναι τέτοιες. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για το όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας που επικρατεί σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες κόσμου, νεολαία κατακλύζουν την πόλη.

Είναι φανερό ότι ο αλβανικός λαός βλέπει τη δολοφονία του 25χρονου ως δική του. Το σύστημα φθάνει στο σημείο να δολοφονεί όποιον δεν υπακούει στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στη διπλανή χώρα που ο λαός της στενάζει από τα βάρη της πανδημίας και της φτώχειας που του φορτώνει το σύστημα. Έχουν αφήσει και εκεί όπως παντού το λαό έρμαιο της πανδημίας, μεταφέροντας την ευθύνη σε εκείνον. Τον «προστατεύουν» μόνο με ένταση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής. Η δολοφονία αυτή αποτέλεσε τον πυροδότη ενός κύματος οργής. Μέχρι τώρα οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και αναμένονται να ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις. Παρά την άγρια καταστολή ο κόσμος συνεχίζει να κατεβαίνει στο δρόμο και να διαδηλώνει.

ΔΙΕΘΝΗ 
Εμβόλιο Covid-19
Πριν ετοιμαστούν οι σύριγγες… βγήκαν τα μαχαίρια!
Ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστών, βιασύνες και εμπόριο ελπίδας από φαρμακευτικούς κολοσσούς και κυβερνήσεις
Διεθνής αλληλεγγύη για την Banu Büyükavcı
Η πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη στη Banu» διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 10 Δεκέμβρη