Εμβόλιο Covid-19

Πριν ετοιμαστούν οι σύριγγες… βγήκαν τα μαχαίρια!

Ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστών, βιασύνες και εμπόριο ελπίδας από φαρμακευτικούς κολοσσούς και κυβερνήσεις

 Τo εμβόλιο είναι εδώ! Επιτέλους, οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη! Πανηγυρίζουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Κι ενώ οι Βρετανοί είχαν εξαγγείλει την πρωτιά της διαδικασίας εμβολιασμού για τη Δευτέρα 7/12, τους προέκυψαν οι Ρώσοι που έκοψαν το νήμα το Σάββατο 5/12. Τους την έφερε ο Πούτιν! Βέβαια και η ΕΕ δεν καλοείδε τη βιασύνη της Αγγλίας στην έγκριση του εμβολίου και τους κατηγόρησε πως «βιάστηκαν» να μελετήσουν τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών! Οι φλεγματικοί Βρετανοί όμως απάντησαν δεόντως, υπογραμμίζοντας τα οφέλη της ανεξαρτησίας λόγω Brexit! Είπε κανείς κάτι για πολιτική εκμετάλλευση της πανδημίας από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα;

  • Είναι όμως τόσο ενθαρρυντικές οι εξελίξεις, που, πέρα από τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες και τους ανταγωνισμούς των πολυεθνικών για τα μεγάλα συμβόλαια, πράγματι οσονούπω τελειώνουμε με την πανδημία και το λοκντάουν;

 Μάλλον όχι. Κι όπως κι άλλες φορές επισημάναμε, η διαδικασία αυτή θα χρειαστεί αρκετούς μήνες.

  • Μόλις προχθές ο Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) προειδοποίησε ότι: «Τα εμβόλια είναι ένα σημαντικό εργαλείο, θα είναι πολύ βοηθητικά, αλλά η επίδραση του εμβολίου όσον αφορά τη δημιουργία ενός κάποιου είδους ανοσοποιητικού φραγμού βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά» (δηλώσεις της Δρα Μάργκαρετ Χάρις) και: «Αυτά που πρέπει να γίνουν για να προληφθεί μια αύξηση, μια ανοδική τάση, μια έξαρση ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε είναι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία»!
  • Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας αλλά και η ίδια η Μέρκελ τονίζουν πως δεν πρέπει να στηρίζουμε όλες τις ελπίδες στο εμβόλιο:

«Θα ήταν καλό να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτά που μας λένε οι επιστήμονες». «Δεν θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021» (δηλώσεις Μέρκελ).

Δηλαδή το άνοιγμα για τη χριστουγεννιάτικη αγορά –που βλέπουμε να συμβαίνει αυτές τις μέρες- θεωρούν πως θα φέρει ένα νέα κύμα κρουσμάτων, αυτό που αποκαλούν 3ο κύμα της πανδημίας, μετά τις γιορτές. Φυσικά η έντονη ανησυχία τους δεν εδράζεται στο πραγματικό ενδιαφέρον για την υγεία των πολιτών. Αποτελεί πιο πολύ προβληματισμό για το τι θα σημάνει ένα σκληρότερο λοκντάουν για την ευρωπαϊκή οικονομία και δη τη γαλλογερμανική ατμομηχανή της αν συνεχιστεί η οικονομική ύφεση, την ίδια στιγμή που βλέπουν τις ασιατικές χώρες να παρουσιάζουν ανάκαμψη.

  • Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που θεωρεί αντίστοιχα πως με το εμβόλιο δεν τελειώνουμε, σύμφωνα με τον Α. Φάουτσι (διευθυντή Αμερικανικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων).

Το μήνυμα έχει ήδη πάρει και η νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου, γι’ αυτό ο Μπάιντεν ζητά από τον Φάουτσι να παραμείνει στη θέση του και εξαγγέλλει περίοδο τριών (3) μηνών με χρήση μάσκας από το Γενάρη του2021! Παράλληλα φυσικά θα γίνουν και 100.000.000 εμβολιασμοί!

  • Λίγες μέρες αφού έχουν κλείσει τα σημαντικότερα συμβόλαια αγοράς των εμβολίων (ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδάς), ο επικεφαλής της Pfizer (Αλεξ Μπουρλά) ανακοινώνει πως δεν έχουν γίνει μελέτες που να δείχνουν αν ένας άνθρωπος που έχει εμβολιαστεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό! Η είδηση σκάει σαν «βόμβα» αφού κλονίζει το αφήγημα αρκετών κυβερνώντων για το αν επαρκεί μόνο το εμβόλιο για να βγούμε από το τούνελ.
  • Αρκεί να θυμηθούμε τι δηλώνει καθημερινά η εδώ κυβέρνηση τις τελευταίες δέκα μέρες: “Κάντε λίγο ακόμη υπομονή και η περιπέτεια θα τελειώσει. Έστω με κόστος 100 ζωές τη μέρα, θα έρθει το εμβόλιο και μαζί του η σωτηρία μας”. “Μένουμε σπίτι ώσπου να βγει το εμβόλιο” (δήλωνε περιχαρής ο Μητσοτάκης τελευταία).

 Φυσικά και δεν έχουμε άποψη ενάντια στη χρήση των εμβολίων. Αλλά από την άνοιξη επισημαίναμε την επίσπευση της διαδικασίας που ακολούθησαν οι φαρμακευτικές πολυεθνικές και τα όποια προβλήματα ασφάλειας οι ίδιοι οι ειδικοί κλινικοί επιδημιολόγοι φοβόντουσαν.

  Ενδεικτικό αυτών των προβληματισμών είναι οι δυο παρακάτω ειδήσεις στο ξεκίνημα του προγράμματος εμβολιασμών.

  • Οι ρυθμιστικές αρχές της Βρετανίας εξέδωσαν προειδοποίηση πως όσοι πολίτες έχουν «σημαντικό ιστορικό» αλλεργικών αντιδράσεων δεν θα πρέπει να κάνουν το νέο εμβόλιο της Pfizer-BioNTech για τον κορονοϊό, καθώς υπό έρευνα βρίσκονται δύο διαφορετικές ανεπιθύμητες παρενέργειες κατά την πρώτη ημέρα του μαζικού εμβολιασμού στη χώρα!
  • Όπως αναφέρει ρεπόρτερ της DW, που έκανε το ρωσικό εμβόλιο, του ζητήθηκε να μην προχωρήσει σε τεκνοποίηση τους επόμενους μήνες, καθώς δεν έχουν ελεγχθεί τυχόν παρενέργειες.
  • Τέλος, όπως τονίζουν οι ερευνητές, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η εξέλιξη του νέου κορονοϊού (μεταλλάξεις) να υποσκάψει σταδιακά την αποτελεσματικότητα της πρώτης γενιάς εμβολίων. «Όπως έχουμε δει με άλλες νόσους, όπως η πνευμονία, η εξέλιξη αντίστασης μπορεί γρήγορα να καταστήσει τα εμβόλια αναποτελεσματικά» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό θεωρούν απαραίτητη την παρακολούθηση του ιού και την καταγραφή των μεταλλάξεών του.

 Συνοψίζοντας, η διαδικασία εμβολιασμού (εκτός απροόπτων) θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ώστε να καλύψει ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού και να εξασφαλιστεί η ανοσία.

Να τονίσουμε παράλληλα πως το σύνολο των ιμπεριαλιστικών κέντρων δεν επενδύει στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας (προσλήψεις προσωπικού, φαρμακευτικό υλικό, υποδομές, νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.λπ.) την ίδια στιγμή που ξοδεύει εκατομμύρια για την αγορά εμβολίων που πιθανά ή δεν θα προλάβει να χρησιμοποιήσει ή που μόνα αυτά (τα εμβόλια) δεν θα επαρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας!

ΔΙΕΘΝΗ 
Εμβόλιο Covid-19
Πριν ετοιμαστούν οι σύριγγες… βγήκαν τα μαχαίρια!
Ανταγωνισμοί ιμπεριαλιστών, βιασύνες και εμπόριο ελπίδας από φαρμακευτικούς κολοσσούς και κυβερνήσεις
Διεθνής αλληλεγγύη για την Banu Büyükavcı
Η πρωτοβουλία «Αλληλεγγύη στη Banu» διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις 10 Δεκέμβρη