Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζεται για αυτά που έρχονται, το χρέος της Γαλλίας αναμένεται να αγγίξει το 120% του ΑΕΠ. Μετά την υγειονομική κρίση καταφθάνει μια νέα οικονομική που θα είναι εξίσου επώδυνη. Δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι το 85% των Γάλλων περιμένει κοινωνική έκρηξη τους επόμενους μήνες. Και ενώ έχει επιβληθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς είναι γνωστό άλλωστε πως ο κορονοϊός είναι τρομοκράτης, η κυβέρνηση υιοθετεί μέτρα που ενισχύουν την καταστολή σε συνδυασμό με τη φίμωση των δημοσιογράφων και του Τύπου, φέρνοντας στο προσκήνιο το νόμο καθολικής ασφάλειας.
Ο νόμος καθολικής ασφάλειας αφορά την απαγόρευση της δημοσιοποίησης της εικόνας του προσώπου ή οποιουδήποτε άλλου στοιχείου αναγνώρισης αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, προχωρώντας σε ένα σκληρό χτύπημα των δημοκρατικών ελευθεριών του γαλλικού λαού. Η διάταξη του νόμου προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο έως 45.000 ευρώ.
Ο γαλλικός λαός δεν έσκυψε το κεφάλι μπροστά στο νόμο που στόχο έχει τη φίμωση και την τρομοκράτησή του και παρά την καραντίνα βγήκε κατά δεκάδες χιλιάδες στο δρόμο της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και σε ολόκληρη τη Γαλλία. Είδαμε εικόνες στη Γαλλία που θυμίζουν εικόνες από τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων το 2018. Με τον κόσμο αποφασισμένο να αντισταθεί και να διεκδικήσει την ολοκληρωτική απόσυρση του νομοσχεδίου.
Μπροστά στις πιέσεις των κινητοποιήσεων του λαού ο Μακρόν κάνει κωλοτούμπα και καλεί το λαό να δει το δέντρο αποκρύβοντας το δάσος, ανακοινώνοντας ότι θα ξαναγραφτεί το άρθρο 24 του νόμου. Ωστόσο το άρθρο 24 που ποινικοποιεί τη δημοσιοποίηση εικόνων αστυνομικής βίας και καταστολής υπάρχει αυτούσιο στο άρθρο 25. Συγκεκριμένα το άρθρο 25 αναφέρει ότι η πράξη της αποκάλυψης, διάδοσης ή μετάδοσης, με οποιονδήποτε τρόπο, πληροφοριών σχετικά με την ιδιωτική, οικογενειακή ή επαγγελματική ζωή ενός ατόμου που καθιστά δυνατή την ταυτοποίησή του τιμωρείται με φυλάκιση 3 ετών και πρόστιμο 45.000 ευρώ. Μάλιστα όταν η πράξη διαπράττεται σε βάρος ατόμου που κατέχει δημόσια εξουσία ή έχει επιφορτιστεί με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, οι κυρώσεις ανέρχονται σε φυλάκιση 5 ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.
Το ίδιο επικίνδυνα είναι και τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου καθολικής ασφάλειας, αυξάνοντας τις δικαιοδοσίες των δυνάμεων καταστολής. Αυξάνεται η παρακολούθηση των πολιτών ακόμα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και με drones και με συστήματα αναγνώρισης προσώπου. Καθώς επίσης δίνεται το δικαίωμα στους αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας να κυκλοφορούν οπλισμένοι μέσα σε δημόσιους χώρους.
Ο γαλλικός λαός δεν πίστεψε το παραμύθι του Μακρόν και συνεχίζει τον αγώνα μέχρι την ολική απόσυρση του νόμου. Χαρακτηριστικές οι δυναμικές κινητοποιήσεις της 5ης Δεκεμβρίου σε δεκάδες πόλεις σε ολόκληρη τη Γαλλία. Για ακόμη μια φορά το όργιο καταστολής είναι χαρακτηριστικό, με διαδηλωτή να χάνει το χέρι του και ρεπόρτερ να τραυματίζεται σοβαρά στη γάμπα του από πλαστική(;) σφαίρα αστυνομικού. Παράδειγμα του κλίματος τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβληθεί είναι η κακοποίηση και η σύλληψη γυναίκας στην Τουλούζη, ενώ ταυτόχρονα παρεμποδίζονται με ρίψη δακρυγόνων οι περαστικοί και οι γείτονες να πάρουν εικόνες, γιατί η γυναίκα αρνήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας για σύλληψη διαδηλωτή, καθώς την υποχρέωσαν να καταθέσει ψευδώς πως ο διαδηλωτής φέρθηκε βίαια σε αστυνομικούς.
Ωστόσο, η τρομοκρατία που εξαπολύει το κράτος δεν είναι ικανή να φιμώσει όλη τη συσσωρευμένη πίεση. Ο λαός της Γαλλίας θυμίζει ξανά στους λαούς του κόσμου ποια είναι η δύναμη των μαζών όταν αγωνίζονται, χωρίς εφησυχασμούς και πισωγυρίσματα. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει και ο ελληνικός λαός και οι λαοί ολόκληρου του κόσμου που δέχονται τη φασιστικοποίηση της ζωής τους και βλέπουν το δικαίωμα στις δημοκρατικές ελευθερίες, την υγεία, τη δουλειά, την παιδεία να καταπατάται καθημερινά. Γιατί όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι πρέπει να παραδοθούμε στις νομοτέλειες του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, μια από αυτές λέει ότι ο κόσμος να χαλάσει θα ξημερώσουν καλύτερες μέρες -και όταν θα συμβεί αυτό, θα είμαστε όλοι εκεί στο δρόμο με το λαό και την εργατική τάξη.