Η πανδημία στρώνει το δρόμο για το νέο δημόσιο

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού έγινε φανερό πως το σύστημα και οι κυβερνήσεις του θα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να φορτώσουν τις συνέπειες στο λαό και να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία οικονομικά και ιδεολογικά. Πράγμα που έγινε. Μετά τις πρώτες μέρες του αιφνιδιασμού και του πανικού, καθώς σταδιακά αρχίζει να διαφαίνεται η έξοδος από την καραντίνα, μπαίνουμε σιγά- σιγά στην προηγούμενη «κανονικότητα» και η κυβέρνηση μετρά τα κέρδη της.

Όσον αφορά στο δημόσιο, αποκαλυπτικές είναι οι αναφορές του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στα περίφημα διαγγέλματά του. Από τους άχρηστους δημοσίους υπαλλήλους, προ πανδημίας, περάσαμε στους άξιους χειροκροτημάτων, καθημερινούς ήρωες των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων και στο πρόσφατο διάγγελμα (στις 13-4-2020) στο όραμα για το νέο εθνικό σύστημα υγείας που χτίζεται, το ψηφιοποιημένο σχολείο και τη νέα μορφή του δημοσίου τομέα που οικοδομείται.

Για μεν το εθνικό σύστημα υγείας, είδαμε το πώς, πραγματικά και πέρα από παχιά λόγια και χειροκροτήματα, αντιμετώπισε η κυβέρνηση τον ασθενή-λαό και τους εργαζόμενους στην περίθαλψη. Για δε το σχολείο, καταλάβαμε το μέλλον του διαβάζοντας το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε άρον-άρον στη Βουλή.

Όσο για το νέο δημόσιο που οικοδομείται εν μέσω πανδημίας, ο πρωθυπουργός μίλησε για απλοποίηση διαδικασιών, περισσότερες ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών. Λόγια που ακούγονται και θα μπορούσαν να είναι ωραία, αν δεν χρειάζονταν μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να υλοποιηθούν. Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι το σύστημα καθόλου δεν ενδιαφέρεται για το λαό και την ποιότητα των υπηρεσιών που του προσφέρει, όπως και για τους εργαζόμενούς του. Ίσα-ίσα είναι γνωστός ο χαρακτήρας κι οι πραγματικές επιδιώξεις του, γι’ αυτό και πίσω από αυτές τις τόσο εύηχες λέξεις διακρίνουμε ένα ζοφερό μέλλον με απολύσεις και λιγότερους εργαζόμενους, μείωση κόστους και ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, αξιολόγηση και μέτρηση αποδοτικότητας συνδεδεμένες με μισθό και θέση εργασίας, ελαστικές μορφές απασχόλησης, κατάργηση δομών, εξ αποστάσεως εργασία και εξ αποστάσεως… αμοιβή, όπως προειδοποίησε ήδη ο υπουργός Οικονομικών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ένας Μητσοτάκης σε ρόλο «μεγάλου τιμονιέρη»
(…αλλά πιο επικίνδυνου από τον Covid-19!)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Η Πρωτομαγιά δεν μπαίνει σε καραντίνα!
Η εργατική τάξη να την τιμήσει όπως της πρέπει!
Πρωτομαγιά
ΑΘΗΝΑ: 11.00 πμ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Προσυγκέντρωση: 10.30 πμ - Πλ. Κλαυθμώνος
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Οι νικητές του θανάτου
Σημειώσεις για την αντιμετώπιση ασθενειών και επιδημιών από το σύστημα Υγείας της ΕΣΣΔ και τους γιατρούς της