Πρωτομαγιά

ΑΘΗΝΑ: 11.00 πμ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Προσυγκέντρωση: 10.30 πμ - Πλ. Κλαυθμώνος

Την ανάγκη αγωνιστικού, ταξικού γιορτασμού της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς αναδεικνύει το ΚΚΕ(μ-λ) πανελλαδικά, και σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες.

Σε ανακοίνωση-παρέμβασή της που δημοσιεύτηκε στις 20 Απρίλη και στάλθηκε σε όλες τις οργανώσεις του εξωκοινοβουλίου, η οργάνωσή μας κατέληγε:

«Η Εργατική Πρωτομαγιά φέτος πρέπει να μας βρει ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ. Παντού στη χώρα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, ο λαός, να γιορτάσουμε στο δρόμο: ενωτικά, μαζικά, ταξικά.

Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα για τους νέους αγώνες που θα απαιτηθούν για να υπερασπιστούμε τα βασικά μας δικαιώματα, για να αντισταθούμε στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Για να μη γίνουν τα «έκτακτα μέτρα» του σήμερα, η κανονικότητα του αύριο.

Για να στείλουμε και από τη χώρα μας το μήνυμα ότι η εργατική τάξη κι ο λαός παλεύουν για ν’ ανατρέψουν το σύστημα της βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης και της καταστροφής, αγωνίζονται για τη δική τους προοπτική».

Αυτήν την κατεύθυνση επιβάλλει η σφοδρή αντιλαϊκή-αντεργατική επίθεση που ξεδιπλώνεται από τα επιτελεία του συστήματος, με αφορμή την πανδημία.

Αποδεικνύεται καθημερινά ότι οι δυνάμεις του κεφάλαιου και του ιμπεριαλισμού, αυτό που ονομάζουν «επόμενη μέρα», το εννοούν ως μία νέα επιδρομή σε δικαιώματα και κατακτήσεις, ως μία προσπάθεια να φορτώσουν και αυτήν την κρίση στις πλάτες των λαών και της εργατικής τάξης.

Όπως αποδεικνύεται δραματικά ότι ακόμη και μια τέτοια υγειονομική κρίση, που συνιστά παγκόσμια θανάσιμη απειλή, όχι μόνο δεν μπορεί να αμβλύνει τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών (πόσο μάλλον να τους ενώσει!), αλλά –το αντίθετο– τους οξύνει ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας ένα ακόμη πιο επικίνδυνο τοπίο για τους λαούς σε όλο τον κόσμο, νέες πολεμικές αναμετρήσεις, νέα αιματοκυλίσματα λαών.

Αυτό το σάπιο σύστημα, που ξέρει τόσο «καλά» να σκοτώνει, να σπέρνει τον όλεθρο και την καταστροφή, αυτό το σύστημα που έχει ως βάση του την εκμετάλλευση και την καταπίεση, δεν μπορεί να εγγυηθεί την παραμικρή προστασία για την ανθρώπινη ζωή.

Ακόμη και αυτά τα μέτρα απομόνωσης και οι απαγορεύσεις, δεν έχουν παρθεί από το ενδιαφέρον για την ανθρώπινη ζωή, αλλά στην προσπάθεια να περισωθεί το σύστημα από μία μεγαλύτερη και πιο ανεξέλεγκτη κρίση. Αυτό αποδεικνύεται τόσο από τους άθλιους και επικίνδυνους όρους που συνεχίζουν να δουλεύουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στον κόσμο (και φυσικά στη χώρα μας), όσο και από τη βιασύνη τους να άρουν τα μέτρα αυτά, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή υποδομή αντιμετώπισης ενός νέου κύκλου της πανδημίας, και με μόνο στόχο να περισωθεί το άθλιο καπιταλιστικό οικοδόμημα και η  οικονομία τους.

Γι’ αυτό και οι αριστερές και κομμουνιστικές οργανώσεις παντού στον κόσμο οφείλουν να αναδείξουν την ανάγκη αγωνιστικού γιορτασμού της φετινής Πρωτομαγιάς στο δρόμο. Δεν πρόκειται για αδιαφορία προς την ανθρώπινη ζωή, η «ανευθυνότητα». Πρόκειται για απόδειξη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή! Πρόκειται για καταγγελία της πολιτικής που συνεχίζει ακόμη και σήμερα να προωθεί τον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα, έναν νέο εργασιακό και κοινωνικό εφιάλτη. Πρόκειται για την ανάδειξη της αναγκαιότητας να ανατραπεί αυτό το απάνθρωπο σύστημα.

Το ΚΚΕ(μ-λ) σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης και αυτήν θα αναδείξει και τις μέρες που ακολουθούν μέχρι την Πρωτομαγιά στις συγκεντρώσεις που θα ανακοινώσει, κάνοντας το ξεκίνημα από την Αθήνα όπου καλεί στις 11:00 το πρωί στο Σύνταγμα, με προσυγκέντρωση στις 10:30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ένας Μητσοτάκης σε ρόλο «μεγάλου τιμονιέρη»
(…αλλά πιο επικίνδυνου από τον Covid-19!)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Η Πρωτομαγιά δεν μπαίνει σε καραντίνα!
Η εργατική τάξη να την τιμήσει όπως της πρέπει!
Πρωτομαγιά
ΑΘΗΝΑ: 11.00 πμ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Προσυγκέντρωση: 10.30 πμ - Πλ. Κλαυθμώνος
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Οι νικητές του θανάτου
Σημειώσεις για την αντιμετώπιση ασθενειών και επιδημιών από το σύστημα Υγείας της ΕΣΣΔ και τους γιατρούς της