Θεσσαλονίκη, ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Εξελίξεις στην καύση σύμμεικτων απορριμμάτων

Διέρρευσαν πληροφορίες από τις γνωστές οδούς (παπαγαλάκια), που φέρνουν τον υπουργό Χατζηδάκη να καταθέτει αμέσως μετά το Πάσχα για ψήφιση στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», όπου κοντά στα άλλα θα απλοποιούνται κι οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Όλα αυτά μέσα στη χρονική συγκυρία της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου η Βουλή λειτουργεί δια «αντιπροσώπων» και είναι αδύνατη η λειτουργία των συλλογικών οργάνων και των κοινωνικών οργανώσεων. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, επανέρχεται το θέμα της καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης από την ΤΙΤΑΝ Α.Ε. στην Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης. Σημειωτέον ότι ο ΤΙΤΑΝΑΣ ήδη χρησιμοποιεί για καύσιμα το τοξικό πετ-κοκ κι άλλα βλαβερά καύσιμα.

Εν τω μεταξύ, πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επερώτηση για την άμεση ανάκληση της διαδικασίας τροποποίησης της περιβαλλοντικής άδειας στην ΤΙΤΑΝ Α.Ε. στη Νέα Ευκαρπία, κατόπιν κοινής ανοιχτής επιστολής των δημάρχων Λαγκαδά, Παύλου Μελά και Ωραιοκάστρου, προς όλους τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης. Η επερώτηση ζητά την άμεση ενημέρωση της κοινωνίας και των φορέων της Θεσσαλονίκης, την ανάκληση της διαδικασίας δημοσιοποίησης της τροποποίησης της ΑΕΠΟ του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στη Νέα Ευκαρπία και την εφαρμογή από το υπουργείο του σχεδίου δράσης για την ανακύκλωση επαναχρησιμοποιημένων υλικών.

Σε επερώτηση προς τον υπουργό του ΥΠΕΝ προχώρησαν και δυο βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας να σταματήσει η καύση αποβλήτων και να μην προχωρήσει η καύση SRF/RDF, να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα περιβαλλοντικού ελέγχου και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της καύσης αποβλήτων στην υγεία των κατοίκων της περιοχής και των εργαζομένων στο εργοστάσιο. Ακόμη, στις 3 Απριλίου 2020, συνδικάτα, φορείς και κάτοικοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπέγραψαν ψήφισμα ενάντια στην καύση απορριμμάτων από τον ΤΙΤΑΝΑ.

Όμως, αυτοί που τόσα χρόνια αγωνίζονται απέναντι σ’ όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και υπέστησαν τόσες διώξεις, βλέπουν όλους αυτούς τους ΣΥΡΙΖΑίους που στέκονταν απέναντί τους ή καλούσαν τα ΜΑΤ, όλους αυτούς που έστρωσαν το χαλί για τις νέες μεθοδεύσεις του ΥΠΕΝ, να υπεραμύνονται και να ζητούν την εφαρμογή των δικών τους κυβερνητικών αποφάσεων. Και ήταν αποφάσεις που κι αυτές βρήκαν την αντίθεση του λαού της Θεσσαλονίκης. Η νέα αναζωπύρωση του θέματος της καύσης μέχρι τώρα κινείται στα πλαίσια ψηφισμάτων, επίσημων διαμαρτυριών κι επερωτήσεων, αφήνοντας κατά μία πάγια τακτική πολλών, τον λαό στο περιθώριο, απλό αποδέκτη των συστημικών ενεργειών τους, την ώρα που απαιτείται, εν μέσω της πανδημίας, η ανεύρεση τρόπων συλλογικής αγωνιστικής αντιπαράθεσης.

Γεγονός παραμένει ότι μ’ αυτούς τους τρόπους διεκδίκησης, έτσι ή αλλιώς, η ΤΙΤΑΝ Α.Ε. θα κάψει τελικά υπολείμματα ανακύκλωσης κάθε μορφής και μάλιστα θα πληρώνεται γι’ αυτό.

Όμως είναι επίσης γεγονός ότι όλοι αυτοί και τα σχέδιά τους, θα μας βρουν πάλι μπροστά τους. Και την πείρα έχουμε και το σθένος.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ένας Μητσοτάκης σε ρόλο «μεγάλου τιμονιέρη»
(…αλλά πιο επικίνδυνου από τον Covid-19!)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Η Πρωτομαγιά δεν μπαίνει σε καραντίνα!
Η εργατική τάξη να την τιμήσει όπως της πρέπει!
Πρωτομαγιά
ΑΘΗΝΑ: 11.00 πμ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Προσυγκέντρωση: 10.30 πμ - Πλ. Κλαυθμώνος
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Οι νικητές του θανάτου
Σημειώσεις για την αντιμετώπιση ασθενειών και επιδημιών από το σύστημα Υγείας της ΕΣΣΔ και τους γιατρούς της