Βενεζουέλα

Προκλητικές επιθέσεις από τους Βορειοαμερικάνους επεμβασίες

Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, οι Βορειοαμερικάνοι ιμπεριαλιστές προχώρησαν σε νέες επιθετικές και υπονομευτικές ενέργειες ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας. Συγκεκριμένα, εκτοξεύοντας αβάσιμες κατηγορίες για την από κοινού συμμετοχή των αρχών της χώρας με τους αντάρτες του κολομβιανού FARC σε παράνομο εμπόριο ναρκωτικών με προορισμό το εσωτερικό των ΗΠΑ, οι αμερικάνικες δικαστικές αρχές κατηγόρησαν επίσημα τον Μαδούρο και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους για ναρκοτρομοκρατία! Προχώρησαν, μάλιστα, στην επικήρυξή του με 15 εκατομμύρια δολάρια. Παράλληλα, κλιμάκωσαν την πολιτική των οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων, των δεσμεύσεων των περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό και πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις στο μπολίβαρ, το νόμισμα της. Ομολογημένος στόχος ο οικονομικός στραγγαλισμός της χώρας, η εξαθλίωση του λαού και εν τέλει η ανατροπή της κυβέρνησης και της εξουσίας του προέδρου Μαδούρο και του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας. Και σαν να μην έφταναν οι απειλές, διαρροές στον αμερικάνικο τύπο προανήγγειλαν πως σύντομα ο Τραμπ θα διατάξει πολεμικά πλοία να πλεύσουν προς τις ακτές της Βενεζουέλας, για να εμποδίσουν την διακίνηση των ναρκωτικών.

Ενόψει της πανδημίας του Covid-19, η Ουάσιγκτον, θεωρώντας ως ευκαιρία τη δυσμενή θέση της αποκλεισμένης χώρας, ενέτεινε την πίεση. Όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε σε διεθνείς εκκλήσεις για χαλάρωση των κυρώσεων, αλλά επέβαλε κι άλλες, ειδικά στον πετρελαϊκό τομέα, αλλά και στις προμήθειες της χώρας για υγειονομικό υλικό. Αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστεί να αποσυρθεί η ρωσική Rosneft, δίνοντας το μερίδιο σε άλλη ρώσικη εταιρία, αλλά και να ανακοινώσει την αποχώρησή της η Chevron, η οποία κατέχει ποσοστό 39% σε κοινοπραξία με την κρατική PDVSA και παράγει 16.000 βαρέλια πετρελαίου στην πολιτεία Ζούλια. Επίσης, έδωσαν εντολή στο ΔΝΤ να απαντήσει αρνητικά σε αίτημα για παροχή δανείου έκτακτης ανάγκης, ενόψει της τρομακτικής κατάρρευσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, την αποκλειστική σχεδόν πηγή του σκληρού συναλλάγματος της χώρας.

Παρά τις ελλείψεις, η κυβέρνηση Μαδούρο κατάφερε με έγκαιρες απαγορεύσεις να εμποδίσει την εξάπλωση της πανδημίας και να έχει έως τώρα μικρό αριθμό μολύνσεων και θανάτων. Αυτή η επιτυχία της δίνει κουράγιο και χρόνο, αλλά δεν την βγάζει από την πολύ δύσκολη θέση. Όπως φαίνεται, τα γεράκια στη διοίκηση Τραμπ επιμένουν και ζητούν πιο επιθετικές κινήσεις, θεωρώντας πως οι συνθήκες βοηθούν τα σχέδιά τους για ανατροπή του Μαδούρο και την εκ νέου αιχμαλωσία του λαού της Βενεζουέλας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Δ.Π.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ένας Μητσοτάκης σε ρόλο «μεγάλου τιμονιέρη»
(…αλλά πιο επικίνδυνου από τον Covid-19!)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Η Πρωτομαγιά δεν μπαίνει σε καραντίνα!
Η εργατική τάξη να την τιμήσει όπως της πρέπει!
Πρωτομαγιά
ΑΘΗΝΑ: 11.00 πμ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Προσυγκέντρωση: 10.30 πμ - Πλ. Κλαυθμώνος
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Οι νικητές του θανάτου
Σημειώσεις για την αντιμετώπιση ασθενειών και επιδημιών από το σύστημα Υγείας της ΕΣΣΔ και τους γιατρούς της