Φαγοπότι για το κεφάλαιο και… «μαξιλαροπόλεμος» για ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Οι επιπτώσεις στη ντόπια καπιταλιστική οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα μέγεθος που ο εξαρτημένος χαρακτήρας της το πολλαπλασιάζει και το οξύνει ακόμη περισσότερο. Κάθετη πτώση της ζήτησης στο εμπόριο, μείωση των εξαγωγών, κατακρήμνιση του προϊόντος της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, σταμάτημα των κατασκευών, σημαντική καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις-ξεπούλημα, αυτά είναι μερικά από τα σημαντικά ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση της ΝΔ και αναζητά λύσεις για λογαριασμό της ντόπιας κεφαλαιοκρατίας. Το «καλό» σενάριο του Στουρνάρα, διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) προβλέπει ύφεση 4% για το 2020, ενώ το «κακό» προβλέπει ύφεση πάνω από 8% και εκεί έρχεται να συναντηθεί με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για πτώση του ΑΕΠ 10-12%!

Η μία πλευρά με την οποία αναζητά λύσεις η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι, μέσα από συνεχόμενες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) να μειώσει το εργασιακό κόστος για το κεφάλαιο, να αφαιρέσει από τους εργαζόμενους τις ελάχιστες κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους στη δουλειά. Να κάνει την εργατική δύναμη ελαστική και φτηνή. Να φορτωθούν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης με μεγαλύτερη φτώχεια και ανεργία, έτσι ώστε να πάρει «ανάσες» το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Και ταυτόχρονα επιδιώκει να προετοιμάσει από σήμερα το αντεργατικό πλαίσιο για τη λεγόμενη επόμενη μέρα.

Από την άλλη πλευρά, αναζητά λύσεις στην «αλληλεγγύη» της ΕΕ, μέσα από την προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της εποπτείας και των πρωτογενών πλεονασμάτων ή τουλάχιστον της χαλάρωσης αυτών για όσο διαρκέσει η πανδημία και οι επιπτώσεις της. Οι αιτήσεις για έκδοση ευρωπαϊκού ομολόγου έχουν πέσει στο κενό από την άρνηση της Γερμανίας. Έτσι, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απομένουν είναι είτε η ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που όμως θα συνοδεύεται από νέα μνημόνια, για όποιον το επιλέξει, είτε η αύξηση του δανεισμού μέσα από την έκδοση ομολόγων, κάτι που έκανε ήδη η κυβέρνηση.

Η μείωση των φορολογικών εσόδων τόσο από τους έμμεσους όσο και από τους άμεσους φόρους που προκαλεί η οικονομική κρίση της πανδημίας δημιουργεί σοβαρά κενά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων για την ενίσχυση του ντόπιου κεφαλαίου, που αποτελεί βασική κατεύθυνση της ΝΔ, με σκοπό την «επανεκκίνηση» της οικονομίας. Από την άλλη, η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ για να χρησιμοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα από το «μαξιλάρι» που αυτός δημιούργησε την περίοδο της διακυβέρνησής του είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας …μαξιλαροπόλεμος ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος περηφανεύονται ότι παρέδωσαν στην κυβέρνηση της ΝΔ γεμάτα ταμεία με ένα ποσό που φτάνει τα 37,5 δις ευρώ. Είναι ένα ποσό τεράστιο, για τα ελληνικά δεδομένα, που αντιπροσωπεύει το 19,5% περίπου του ΑΕΠ της, έτσι όπως αυτό διαμορφώθηκε το 2019. Ομολογούν, βέβαια, ότι αυτό το «μαξιλάρι» δημιουργήθηκε από τις θυσίες του ελληνικού λαού, από τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον δανεισμό μέσω έκδοσης ομολόγων, που στάζουν λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, μείωση στην κοινωνική ασφάλεια, την περίθαλψη και την εκπαίδευση. Αυτό που δεν ομολογούν, όμως, είναι ότι το «μαξιλάρι» μαζί με την υποθήκη όλης της περιουσίας της χώρας στο «υπερταμείο» αποτελούν τις εγγυήσεις αποπληρωμής του χρέους προς τους δανειστές-ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΔΝΤ και δημιουργήθηκε κατά απαίτησή τους.

Οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι όπως τις αποτύπωσε η «Καθημερινή» στις 16/4, λένε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταφύγει στο «μαξιλάρι» για να αντιμετωπίσει τα κενά στις εισπράξεις αλλά και για την κάλυψη των ενισχύσεων. Υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν γύρω στα 14 δις ευρώ μέχρι τέλος Ιουνίου από τα 20 δις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, καθώς τα υπόλοιπα 15,7 δις βρίσκονται υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και απαγορεύεται να τα ακουμπήσει η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Από τη δική του πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την ευκαιρία να παρουσιαστεί ξανά σαν υπεύθυνη πολιτική δύναμη -για το σύστημα-, να παρουσιάσει το «μαξιλάρι» σαν τεκμήριο διαχείρισης και υποταγής στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών και να ζητήσει έλεγχο από τη ΝΔ, για το πού θα πάνε τα κεφάλαια που σκοπεύει να διαθέσει.

Είναι σίγουρο ότι από τον «πακτωλό» των δις που ανακοινώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και από κοντά ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα «μένουμε όρθιοι», για τους εργαζόμενους και τον λαό περισσεύουν μόνο κάτι λίγα ψίχουλα, ενώ η βασική τους κατεύθυνση είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου. Μόνο οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι της τάξης των 12 δις και εκεί τόσο οι δεσμεύσεις της ΝΔ όσο και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζονται. Επιπλέον, ήδη η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και «τρέχει» κρατική ενίσχυση 1 δις, μέσω της λεγόμενης «επιστρεπτέας προκαταβολής», καθώς και ειδικό πρόγραμμα επιδότησης των τόκων των επιχειρηματικών δανείων.

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο είναι η εξελισσόμενη αποκάλυψη της κοροϊδίας της «επιμόρφωσης των επιστημόνων» με 600 ευρώ, που στην πραγματικότητα είναι ενίσχυση 5 επιχειρηματιών που ελέγχουν την λεγόμενη «επαγγελματική κατάρτιση» στην χώρα με 84 εκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις στον τύπο και τις καταγγελίες των επιστημονικών συλλόγων (δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.) αναγκάστηκε να πάρει πίσω την «κατάρτιση» μέσω vouchers και να δώσει στους επιστήμονες ένα επίδομα 600 ευρώ φανερώνει ότι η διάθεσή της να στηρίξει το μεγάλο κεφάλαιο την σπρώχνει να έρθει σε σύγκρουση με στρώματα στα οποία είχε υποσχεθεί πολλά.

Ο εργαζόμενος λαός δεν μπορεί να παρακολουθεί από την μία το φαγοπότι που έχει στήσει η κυβέρνηση της ΝΔ με το κεφάλαιο και από την άλλη την κούφια αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κλεισμένος στο σπίτι του από τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Είναι ανάγκη να αρχίσουν να ξεδιπλώνονται οι αντιστάσεις και οι διεκδικήσεις που απαιτούν οι καιροί.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ένας Μητσοτάκης σε ρόλο «μεγάλου τιμονιέρη»
(…αλλά πιο επικίνδυνου από τον Covid-19!)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Η Πρωτομαγιά δεν μπαίνει σε καραντίνα!
Η εργατική τάξη να την τιμήσει όπως της πρέπει!
Πρωτομαγιά
ΑΘΗΝΑ: 11.00 πμ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Προσυγκέντρωση: 10.30 πμ - Πλ. Κλαυθμώνος
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Οι νικητές του θανάτου
Σημειώσεις για την αντιμετώπιση ασθενειών και επιδημιών από το σύστημα Υγείας της ΕΣΣΔ και τους γιατρούς της