Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις, όπου μπορεί να φτάσει η φωνή μας

Με επιμονή και αποφασιστικότητα, το ΚΚΕ (μ-λ) συνεχίζει τις παρεμβάσεις πανελλαδικά. Με προκηρύξεις και τρικάκια, αφίσες, πανό και συνθήματα προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τον λαό της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης χώρας. Τις τελευταίες 15 μέρες, βρεθήκαμε σε λαϊκές αγορές, super market και εργασιακούς χώρους, εκεί όπου ζει, κινείται και εργάζεται ο λαός. Στην Αθήνα, βρεθήκαμε σε πολλές γειτονιές του κέντρου όπως η Κυψέλη, του Γκύζη, τα Εξάρχεια, τα Πατήσια, το Γουδί, η Πανόρμου και του Ζωγράφου. Στις δυτικές συνοικίες, παρεμβάσεις έγιναν σε γειτονιές όπως το Περιστέρι και το Χαϊδάρι, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Πετρούπολη και το Ίλιον. Σε γειτονιές του Πειραιά, σε συνοικίες στα βόρεια όπως το Χαλάνδρι και η Νέα Ιωνία, στα ανατολικά σε Υμηττό και Δάφνη και άλλες συνοικίες του λεκανοπεδίου προσπαθήσαμε να απλώσουμε τη φωνή μας. Στη Θεσσαλονίκη, εκτός από το κέντρο της πόλης, βρεθήκαμε στην Καλαμαριά, την Τούμπα, την Τριανδρία, τον Εύοσμο, τη Σταυρούπολη, την Ηλιούπολη, τους Αμπελόκηπους και τις Συκιές, αλλά και στη Θέρμη και το Ρύσιο. Αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, βρεθήκαμε σε γειτονιές της Πάτρας, των Χανίων, του Ηρακλείου, της Ξάνθης, της Ηγουμενίτσας, της Παραμυθιάς και των Ιωαννίνων και στη Θεσσαλία στη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Στόχος των παρεμβάσεων ήταν να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε. Προβάλαμε τα αιτήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για όλους. Δωρεάν τεστ για όλο τον λαό. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού και δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Μαζί με αυτά, προβάλαμε και την ανάγκη υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων, με αιτήματα όπως όχι στις απολύσεις και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις. Μέσα από τα υλικά που διακινήσαμε και τις συζητήσεις με τον κόσμο, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τις ευθύνες του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος και την ανάγκη να συνεχίσουμε να διεκδικούμε και μέσα σε αυτή την κρίση.

Η αποδοχή του κόσμου ήταν σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα θετική. Χωρίς διάθεση να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση ή παραβλέποντας τις πραγματικά ελάχιστες περιπτώσεις αυτών που θέλησαν να υπερασπιστούν τις επιλογές της κυβέρνησης, φαίνεται ότι ο λαός είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος και προσπαθεί να βρει απαντήσεις για το από δω και πέρα. Στις συζητήσεις που είχαμε, φάνηκε η αγανάκτηση του κόσμου και η ανάγκη να καταγγείλει αυτή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που με την πολιτική τους διέλυσαν το σύστημα υγείας. Νιώθει ότι είναι μόνος του απέναντι στην υγειονομική απειλή, ότι τον έχουν κλείσει μέσα στο σπίτι του προκειμένου να μην αναλάβουν την ευθύνη της προστασίας και της περίθαλψής του.

Σε σχέση με την αρχή αυτής της κρίσης, φαίνεται ότι ο περισσότερος κόσμος πιέζεται από την δυσκολία που αντιμετωπίζει στην επιβίωσή του και ξεχνά ή βάζει σε δεύτερη μοίρα τον υγειονομικό κίνδυνο. Οι άνεργοι, οι επισφαλώς εργαζόμενοι, όσοι περιμένουν να πάρουν τα 800 ευρώ, όσοι δεν ξέρουν αν και πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν ή ευελπιστούσαν ότι θα εργαστούν όπως σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και απελπιστικά μόνοι. Συμφωνούν ότι το σύστημα φορτώνει την κρίση στις πλάτες μας, ότι είναι έτοιμοι να πιούν το αίμα της εργατικής τάξης, αλλά δεν βλέπουν πως μπορούν να βάλουν φραγμό σε αυτή την επίθεση. Ακόμα και όσοι καταλαβαίνουν ότι ο λαός πρέπει να βγει στο δρόμο και να διεκδικήσει το δίκιο του, βλέπουν ότι είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε.

Η συζήτηση που ανοίγεται είναι μεγάλη και σίγουρα δεν έχει εύκολες απαντήσεις. Όμως η εμπειρία των τελευταίων ημερών αποδεικνύει ότι έχουμε κάθε λόγο να συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μαζικά και αποφασιστικά, γιατί πραγματικά ένας κόσμος παίρνει κουράγιο, αλλά και εμείς αποκτάμε καλύτερη εικόνα για τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του λαού.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ένας Μητσοτάκης σε ρόλο «μεγάλου τιμονιέρη»
(…αλλά πιο επικίνδυνου από τον Covid-19!)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Η Πρωτομαγιά δεν μπαίνει σε καραντίνα!
Η εργατική τάξη να την τιμήσει όπως της πρέπει!
Πρωτομαγιά
ΑΘΗΝΑ: 11.00 πμ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Προσυγκέντρωση: 10.30 πμ - Πλ. Κλαυθμώνος
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Οι νικητές του θανάτου
Σημειώσεις για την αντιμετώπιση ασθενειών και επιδημιών από το σύστημα Υγείας της ΕΣΣΔ και τους γιατρούς της