Πολιτικοί κρατούμενοι σε καιρό πανδημίας

Από την εκκίνηση της πανδημίας και την εμφάνιση των μέτρων καραντίνας, το ζήτημα των κρατουμένων ήταν από τα πιο σοβαρά που τέθηκαν. Συνολικά στον κόσμο, οι κρατούμενοι έχουν όλο και λιγότερα δικαιώματα, όλο και σκληρότερες συνθήκες κράτησης. Κινητοποιήσεις κρατούμενων καταγράφηκαν τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, ενώ μια σειρά χώρες πήραν μέτρα, απελευθερώνοντας μεγάλη μάζα κρατουμένων, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Μια ιδιαίτερη κατηγορία κρατουμένων είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι, αυτοί που ανήκουν στο κομμουνιστικό, αριστερό κίνημα και όχι μόνο. Γι’ αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία, κάθε συνθήκη που δημιουργείται είναι μια ευκαιρία για βασανιστήρια και για άσκηση πίεσης, ώστε να υποκύψουν πολιτικά και σωματικά. Αν γενικώς για τον λαό το σύστημα δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα, για τους απόκληρους ή τους στερημένους τα δικαιώματά τους, νιώθει δύο φορές απαλλαγμένο από όποια ευθύνη, ενώ για τους πολιτικούς κρατούμενους υπάρχει ούτως ή άλλως η αντιμετώπιση σαν εχθρό. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια σειρά χώρες με ισχυρό λαϊκό κίνημα, καταγγέλλονται ζητήματα που αφορούν τους πολιτικούς κρατούμενους.

Στην Τουρκία, οι φυλακές έχουν γεμίσει, καθώς στους αριστερούς και τους κομμουνιστές ήρθαν να προστεθούν διάφοροι αντίπαλοι τους καθεστώτος, δημοσιογράφοι, κ.τ.λ. Έτσι, έχει δημιουργηθεί υπερπληθυσμός στις φυλακές. Σύμφωνα με καταγγελίες τουρκικών οργανώσεων, ο αριθμός των κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές είναι περίπου 300 χιλιάδες, που είναι πολύ πάνω από την χωρητικότητά τους. Η τούρκικη κυβέρνηση αγνοεί τις καταγγελίες και τα αιτήματα των πολιτικών κρατουμένων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και δεν τους δίνει ούτε τα δικαιώματα που έχουν οι βαρυποινίτες για βαριά ποινικά εγκλήματα.

Στην Ινδία, χιλιάδες είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι, ακόμα και οι συλληφθέντες που αδίκως κατηγορούνται για σχέσεις με τους μαοϊκούς. Το τελευταίο διάστημα, έχει ενταθεί το πογκρόμ συλλήψεων στη διανόηση και σε όσους κατηγορούνται με κατασκευασμένα κατηγορητήρια ως «ναξαλίτες των πόλεων». Υπερβολική πληρότητα καταγγέλλεται σε μια σειρά κρατίδια. Η σημαντική περίπτωση του ανάπηρου καθηγητή Σαϊμπάμπα είναι χαρακτηριστική. Ο Σαϊμπάμπα βρίσκεται στη φυλακή με σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή του, καθώς έχει σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε αυτό τον κίνδυνο ήρθε να προστεθεί ο CoVid-19. Στη φυλακή του Σαϊμπάμπα καταγγέλλεται πληρότητα 149%!

Τα νούμερα, όμως, της πολυπληθούς Ινδίας κατάφεραν να ξεπεράσουν οι Φιλιππίνες. Τα επίσημα στοιχεία των αρχών δίνουν νούμερα της τάξης του 450% για την πληρότητα στη μεγάλη πλειοψηφία των φυλακών, αριθμός που ελάχιστα βελτιώθηκε από τον Γενάρη. Ήδη καταγγέλλονται πάνω από 100 κρούσματα και 8 θάνατοι, λόγω του ιού. Ενώσεις κρατουμένων έχουν υποβάλλει αιτήματα αποσυμφόρησης.

Στη Χιλή, οι κρατούμενοι της εξέγερσης του Φθινοπώρου συνεχίζουν να φρουρούνται, ενόσω διάφοροι χουντικοί (που έχουν προκλητικές συνθήκες κράτησης) αποφυλακίζονται με μια κίνηση με πολιτικό συμβολισμό.

Στην Παλαιστίνη, υπάρχουν χιλιάδες κρατούμενοι, πολλοί από αυτούς παιδιά. Η κυβέρνηση του Ισραήλ τους κακομεταχειρίζεται και τους θεωρεί «τρομοκράτες», στερώντας τους βασικά δικαιώματα. Τα τελευταία χρόνια, το ζήτημα των πολιτικών κρατουμένων έχει έρθει στο επίκεντρο μετά από μαζικές κινητοποιήσεις. Η Khalida Jarr, εκλεγμένη βουλευτής με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), έχει πρωτοστατήσει σε αγώνες για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Συνελήφθη για ακόμα μια φορά από τις δυνάμεις κατοχής, μετά από επιδρομή στο σπίτι της στη Ραμάλα και υπάρχουν καταγγελίες για βασανισμό της.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ένας Μητσοτάκης σε ρόλο «μεγάλου τιμονιέρη»
(…αλλά πιο επικίνδυνου από τον Covid-19!)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Η Πρωτομαγιά δεν μπαίνει σε καραντίνα!
Η εργατική τάξη να την τιμήσει όπως της πρέπει!
Πρωτομαγιά
ΑΘΗΝΑ: 11.00 πμ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Προσυγκέντρωση: 10.30 πμ - Πλ. Κλαυθμώνος
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Οι νικητές του θανάτου
Σημειώσεις για την αντιμετώπιση ασθενειών και επιδημιών από το σύστημα Υγείας της ΕΣΣΔ και τους γιατρούς της