Βρισκόμαστε στον 5ο μήνα από το ξεκίνημα της επιδημίας (πανδημίας) του CoVid-19. Η οικονομική περιδίνηση της παγκόσμιας καπιταλιστικής μηχανής «έπιασε πάτο», στην κυριολεξία, αφού η τιμή του αργού πετρελαίου στα χρηματιστήρια έπεσε τα 2 δολάρια το βαρέλι! Την ίδια στιγμή, η υγειονομική κρίση γιγαντώνεται, καθώς χιλιάδες θάνατοι παγκόσμια προστίθενται στην θλιβερή λίστα καθημερινά!
Αυτό που επιταχύνει την οικονομική καθίζηση είναι η μη ύπαρξη αισιόδοξων νέων από το υγειονομικό στρατόπεδο, τόσο από την αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθεί κατάλληλο εμβόλιο όσο κι από την καθημερινή δοκιμή δεκάδων σκευασμάτων που ήδη υπάρχουν για άλλες παθήσεις.
Η πρόσφατη ανακοίνωση του Π.Ο.Υ. κάνει λόγο για 3 εμβόλια που δοκιμάζονται σε κλινική φάση και άλλα 67 που είναι σε προκλινικό στάδιο πειραματισμών.
Στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, η Moderna, με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μαζί με τις εταιρείες Inovio Pharmaceuticals και Novavax, βρίσκονται, όπως έχουν ανακοινώσει, σε κλινικές δοκιμές (δηλ. δοκιμές σε ανθρώπους).
Ο αγώνας δρόμου για το «στοίχημα του 1 δις δολαρίων» και την γρήγορη παρασκευή του εμβολίου οδήγησε και σε συμπράξεις εταιρειών, όπως της BioNTech και της Pfizer ή της βρετανικής GlaxoSmithKline με την ελβετική Sanofi.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλες εταιρείες εκτός από αυτές που ενδεικτικά αναφέραμε, όπως η γερμανική εταιρεία Curvevac, που έγινε το «μήλο της έριδος» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με τον Τραμπ να θέλει να την εξαγοράσει κάτω από το τραπέζι!
Έρευνες για το εμβόλιο διεξάγονται με ιδιαίτερη ένταση σε Κίνα, Ρωσία και Αυστραλία, παρόλο που δεν συγκεντρώνουν τόσο τα φώτα της δημοσιότητας.
Μερικές επισημάνσεις:
Λόγω αυτών των δυσοίωνα μακροχρονίων προοπτικών, ήδη η προσοχή των κυβερνήσεων σε δύση και ανατολή έχει στραφεί στις εταιρείες που προσπαθούν να βρουν κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία. Δοκιμάζονται θεραπευτικά πρωτόκολλα με φάρμακα ή συνδυασμούς φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες ασθένειες. Αυτό επιλέγεται γιατί η ανάπτυξη νέων φαρμάκων θα ήταν μια αρκετά χρονοβόρος διαδικασία.
Μάλιστα, για την επιτάχυνση των ερευνών έχουν επιστρατευτεί οι σύγχρονοι υπερυπολογιστές (π.χ. της IBM στις ΗΠΑ και ένας αντίστοιχος στην Αγγλία), προκειμένου να «διαβάσουν» και να συνδυάσουν τις χιλιάδες ιατρικές αναφορές που υπάρχουν, για κάθε δραστική ουσία φαρμάκου που μελετούν. Κι εδώ τα προβλήματα δεν λείπουν:
Όπως καταγγέλλεται, όλες οι ερευνητικές ομάδες των ανταγωνιστριών εταιρειών δεν δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους.
Υπάρχουν φάρμακα που «προστατεύονται» από τις πατέντες των μεγάλων πολυεθνικών και δεν μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς την έγκρισή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά από τη διεθνή κατακραυγή, εταιρείες όπως η AbbVie για το kaletra, (φάρμακο για τον ιό HIV που δίνεται και σε ασθενείς με κορωνοϊό) και ο αμερικανικός κολοσσός φαρμάκων Gilead για το Remdesivir (χρησιμοποιείται για τον κορωνοϊό πειραματικά), αναγκάστηκαν να αποσύρουν την πατέντα!
Το σημαντικότερο, όμως, πρόβλημα στην ανάπτυξη θεραπείας είναι η όχι -ακόμα- ολοκληρωμένη μελέτη για τον τρόπο που δρα ο ιός, ποιους προσβάλλει, αν μπορεί κάποιος να ξανανοσήσει κ.λπ.
Όμως η πίεση για τη λεγόμενη «επανεκκίνηση της οικονομίας» και την άρση των απαγορεύσεων είναι ήδη πολύ ισχυρή στα κέντρα του συστήματος. Μετά τη θεωρία για την «ανοσία της αγέλης» που δοκιμάστηκε και αποσύρθηκε, σειρά έχουν τα τεστ αντισωμάτων ή «πιστοποιητικά για ελεύθερη κυκλοφορία». Αυτά τα τεστ βασίζονται όλα στην ίδια λογική: Ανιχνεύουν την παρουσία προστατευτικών αντισωμάτων, χρησιμοποιώντας τμήματα του ιού (αντιγόνα). Κανένα τεστ αντισωμάτων δεν ανιχνεύει τον ίδιο τον κορωνοϊό, δηλαδή την ενεργή λοίμωξη, κάτι που κάνουν τα μοριακά τεστ PCR. Έως τώρα τουλάχιστον, τα γρήγορα τεστ είναι λιγότερο αξιόπιστα από τα εργαστηριακά, επειδή χρησιμοποιούν μικρότερο δείγμα αίματος και γίνονται σε λιγότερο ελεγχόμενο περιβάλλον. Τα περισσότερα μέχρι σήμερα τεστ, ιδίως τα γρήγορα, δεν έχουν δοκιμασθεί επαρκώς για την ευαισθησία (sensitivity) και την ειδικότητά τους (specificity), δηλαδή για την πιθανότητα σωστής θετικής και σωστής αρνητικής διάγνωσης αντίστοιχα.
Με άλλα λόγια, παρόλο που στην αγορά ήδη κυκλοφορούν τεστ διαφόρων εταιρειών, αυτά μάλλον είναι αναξιόπιστα, όπως κρίνουν οι ειδικοί, και θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος για την παραγωγή τους.
Συνοψίζοντας, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν για την ανάπτυξη του εμβολίου, κανένας ιμπεριαλιστής δεν διανοείται να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να επιβάλλει τη συνεργασία των πολυεθνικών εταιρειών και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους.
Στην περίπτωση που υπάρξει τελικά το εμβόλιο και η θεραπεία, αυτός που θα το έχει, θα το μοιραστεί ή θα το κρατήσει για τη χώρα του;
Θα έλεγε κάποιος πως η πανδημία του CoVid-19 έχει από καιρό δράσει καταλυτικά για να μπουν οι σχέσεις των ιμπεριαλιστών σε μια φάση επαναπροσδιορισμού. Σε αυτή τη φάση φαίνεται να κυριαρχεί το όλοι εναντίον όλων, αφού παραδοσιακές συμμαχίες δοκιμάζονται και αναθεωρούνται. Μήπως η «πειρατεία ιατρικού εξοπλισμού», που είδαμε τελευταία σε διάφορα αεροδρόμια, είναι η ένδειξη του τι θα ακολουθήσει;
Χ.Γ.