Μέσα σε πολύ δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες καλείται η εργατική τάξη να τιμήσει φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά. Η ζωή της απειλείται άμεσα, τόσο από την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού και τη μετατροπή της σε πανδημία, όσο όμως και από τις εξελίξεις που δρομολογούνται σε βάρος της. Όμως και για τις δύο απειλές, ο υπεύθυνος είναι ένας: οι δυνάμεις του κεφάλαιου και του ιμπεριαλισμού, και το σύστημά τους.
Και το κόστος το πληρώνουν βαρύ οι πλατιές λαϊκές και εργαζόμενες μάζες. Που είτε πεθαίνουν αβοήθητες στα σπίτια τους είτε αναγκάζονται να συνεχίζουν να εργάζονται με άθλιους όρους και συνθήκες, χωρίς την παραμικρή υγειονομική προστασία (είπαμε, δεν «πρόκαμαν»).
Οι κραυγές των εργαζομένων στην περίθαλψη, η αθλιότητα που επικρατεί στα νοσοκομεία, οι ελλείψεις υλικών και προσωπικού, συνεχίζουν να μην συγκινούν τους ισχυρούς της γης. Μόνο τους μέλημα, η προστασία της οικονομίας τους, η επιβίωση του συστήματός τους και, φυσικά, η βελτίωση της θέσης του κάθε ιμπεριαλιστή ξεχωριστά στη νέα κούρσα ανταγωνισμών που έχει ξεσπάσει με την πανδημία.
Ένα σύστημα που έμαθε τόσο καλά να σκοτώνει, είναι λογικό να ζορίζεται όταν πρέπει να σώσει ζωές!
Η οικονομική κρίση και οι πρώτες εκδηλώσεις της ύφεσης έχουν ήδη οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες. Τα μηνύματα από τη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, είναι τρομακτικά και ενδεικτικά του τι θα επακολουθήσει: 22 εκατ. νέοι άνεργοι σε μόλις 4 εβδομάδες, ενώ οι προβλέψεις για την ύφεση κινούνται σε πρωτόγνωρα μεγέθη.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΕ, για την οποία αναλυτές προβλέπουν συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 9% το 2020, που –αν επιβεβαιωθεί– θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δε Deutsche Bank προβλέπει ότι η πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αγγίξει το 24%!
Είναι προφανές ότι τα σενάρια αυτά (από το κακό ως το χειρότερο) αναδεικνύουν ένα μέλλον μαύρο, το οποίο θα επιχειρηθεί να φορτωθεί στις πλάτες του κόσμου της δουλειάς. Και ο τρόπος με τον οποίο κινείται μέχρι τώρα το κεφάλαιο δείχνει ότι οι όποιες κινήσεις του στοχεύουν κυρίως στην ενίσχυση των επιχειρήσεων –και ιδίως των μεγάλων– και όχι των λαών και της εργατικής τάξης. Τα εκατοντάδες δισ. και τα τρισ. για τα οποία γίνεται λόγος δεν έχουν καμία σχέση με τις ανάγκες των λαών, αλλά με την διατήρηση των ισορροπιών του συστήματος. Το σύστημα θα αξιοποιήσει στο έπακρο τον ταξικό συσχετισμό δύναμης. Και η απουσία ισχυρού ταξικού αντιπάλου, η απουσία ισχυρού κομμουνιστικού κινήματος σημαίνει ότι για την εργατική τάξη αυτή η νέα ύφεση θα φέρει περισσότερη ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, περιστολή δικαιωμάτων.
Η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού αποδείχτηκε φτερό στον άνεμο, ενώ οι τομείς παραγωγής που είχαν απομείνει κλονίζονται συθέμελα, με άδηλο το πού και πώς θα καταλήξουν. Οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν μπει σε αναστολή είναι αβέβαιο το εάν θα ξαναλειτουργήσουν. Και οι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με μια αφόρητη κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», η οποία απειλεί να αποτελέσει την «κανονικότητα» του αύριο. Από τις προτάσεις-παραινέσεις του ΣΕΒ για επέκταση της εργασίας-λάστιχο, για δουλοποιημένους εργαζόμενους που θα αλλάζουν «αφέντη» όποτε χρειαστεί, μέχρι τις απαιτήσεις για κατάργηση της φετινής καλοκαιρινής άδειας για όσους «ξεκουράστηκαν» κατά την αναστολή της εργασίας τους, όλα δείχνουν ότι η υγειονομική κρίση σήμανε πολλά περισσότερα για τον κόσμο της δουλειάς. Σήμανε μια περίοδο αμφισβήτησης όλων των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και, παράλληλα, περιστολής των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
Όλα αυτά που μπήκαν σε εφαρμογή με τόσο βίαιο τρόπο και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι όλα όσα (και ακόμη περισσότερα) ονειρεύονταν το ντόπιο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του εδώ και χρόνια. Έβαλαν σε πλήρη εφαρμογή και πήγαν ακόμη παραπέρα όλα όσα προέβλεπε το πρόσφατο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, καταργώντας συλλογικές συμβάσεις, καταργώντας όρια απολύσεων, γκρεμίζοντας τον βασικό μισθό, βάζοντας τη συνδικαλιστική δράση σε αναστολή. Ίσως, όμως, το κυριότερο είναι ότι επιχειρείται η βίαιη εμπέδωση –σε ιδεολογικό επίπεδο– της κυριαρχίας των αναγκών της «εθνικής οικονομίας» σε βάρος των αναγκών της εργατικής τάξης και του λαού. Της αντίληψης ότι προέχει η διάσωση των επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων. Της αντίληψης ότι οι κεφαλαιοκράτες είναι παραγωγική δύναμη και μάλιστα η πιο σημαντική.
Όμως και οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να «τηρούν» τις αποστάσεις και τα ανώτατα όρια συγκεντρωμένων. Όταν οι εργαζόμενοι τολμούσαν να μεταφέρουν την αγωνία τους για όσα συμβαίνουν στους χώρους δουλειάς, η απάντηση ήταν συμβολικές κινητοποιήσεις, από έναν φορέα που κάθε φορά καμαρώνει για το ότι κινητοποιεί εκατοντάδες σωματεία, ομοσπονδίες κ.λπ.
Δεν είναι τυχαίο που μόλις μία εβδομάδα πριν από την Εργατική Πρωτομαγιά, το ΠΑΜΕ δεν έχει βγάλει ανακοίνωση για το τι σκοπεύει να κάνει!
Είναι στην αντιπαράθεση με την υποταγή και την μοιρολατρία. Είναι κόντρα στην «καραντίνα» δικαιωμάτων και την αντεργατική «πανδημία».
Το πνεύμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς βλέπει το αύριο, την «επόμενη μέρα» και γι’ αυτό παλεύει από σήμερα. Για να μην μονιμοποιηθεί η καραντίνα, για να μην μονιμοποιηθούν οι απαγορεύσεις!