Μια σωστή τοποθέτηση από πλευράς των δυνάμεων του κινήματος οφείλει, βάζοντας οπωσδήποτε σε πρώτο πλάνο την πολιτική του συστήματος και της κυβέρνησης της Ν.Δ., να έχει ταυτόχρονα ανοικτό το μέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη δική του κυβερνητική θητεία. Κι αυτό, ανεξάρτητα από την -είναι αλήθεια- χαμηλών τόνων σημερινή αντιπολίτευσή του, που υπογραμμίζει τη συνευθύνη-συνενοχή του σε όσα βιώνουν οι εργαζόμενες λαϊκές μάζες στις μέρες μας, σε όσα και ο ίδιος τούς φόρτωσε και ασφαλώς στην αντιλαϊκή και αντεργατική καταιγίδα που ήδη έχει ξεσπάσει και αναμένεται άμεσα να κλιμακωθεί.
Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, θέλουμε να υπενθυμίσουμε μια σειρά από κινήσεις στις οποίες προχώρησε ή δεν προχώρησε ως κυβέρνηση η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο, μπροστά στις σημερινές και βραχυπρόθεσμες εμφανώς προβλέψιμες άγριες καταστάσεις, να παραπέσουν στη μνήμη των ανθρώπων του λαού τα έργα και οι ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Παρακάτω σταχυολογούμε τα πιο σημαντικά από αυτά τα “έργα”.
Διατήρησε τις μνημονιακές δεσμεύσεις αφού:
- Δεν άνοιξε, παρ’ ότι άλλα υποσχόταν ως αντιπολίτευση, τα νοσοκομεία που έκλεισαν πανελλαδικά (γύρω στα 15 τον αριθμόν), άφησε συρρικνωμένες τις δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είχαν κλείσει επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ενώ άνοιξε το νοσοκομείο Σαντορίνης ως ΝΠΙΔ.
- Αποδέχτηκε τη μείωση των νοσοκομειακών κρεβατιών (αναπτυγμένων και προβλεπόμενων, απλών και εντατικής θεραπείας) κατά 11.000.
- Διατήρησε τον πετσοκομμένο αριθμό των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία, αφού για να συσταθεί μια οργανική θέση έπρεπε να καταργηθεί μια αντίστοιχη ή και περισσότερες, ανάλογα με το είδος της θέσης.
- Προχώρησε στην εφαρμογή του γερμανικού συστήματος Ομοειδών Διαγνωστικών Κατηγοριών (DRG's-KEN) μέσω πιλοτικού προγράμματος σε 18 μεγάλα νοσοκομεία, για να βάλει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας και να τους αναγκάσει να πληρώνουν από την τσέπη τους ό,τι δεν καλύπτεται. Ακόμη κι αυτή η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους έχει αρκετά προβλήματα στην εφαρμογή και την έκταση των παροχών.
- Κοκορεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ενίσχυσε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ και των λεγόμενων οικογενειακών γιατρών (που κι αυτό ήταν μνημονιακή δέσμευση), που στόχο είχαν όχι την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά να μονιμοποιηθεί η λιτότητα στη λειτουργία του συστήματος περίθαλψης. Πόσο υπερήφανοι μπορούν να νιώθουν όταν έφτιαξαν 127 ΤΟΜΥ που υπολειτουργούν, για να αντικαταστήσουν 380 μονάδες ΙΚΑ που έκλεισε σε μια νύχτα η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη;
- Πέταξε έξω απ’ την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τον Αύγουστο του 2018, 500 γιατρούς κρίσιμων ειδικοτήτων (παθολόγους, γενικούς γιατρούς, παιδίατρους) που είχαν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
- Αύξησε τη συμμετοχή συνταξιούχων και εργαζομένων για υγειονομική περίθαλψη στο 6%, αποσπώντας πάνω από 750 εκατ. ετησίως από τις τσέπες τους.
- Μείωσε την κρατική χρηματοδότηση σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ και τη διαφορά την επωμίστηκαν οι πολίτες μέσω των αυξημένων εισφορών στον ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα για τους εργαζόμενους:
- Προχώρησε σε ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που ο αριθμός τους το 2015-2019 κάλυπτε απλώς τις αποχωρήσεις.
- Διεύρυνε τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις με χιλιάδες συμβασιούχους (ΟΑΕΔ - επικουρικοί κλπ).
- Κράτησε τους εργολάβους σε πάνω από τις μισές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, ιματισμός, τεχνικές), ενώ άφησε ξεκρέμαστους όσους προσλήφθηκαν με προσωρινές ατομικές συμβάσεις απευθείας απ’ τα νοσοκομεία. Αρνήθηκε με επιμονή τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
- Αρνήθηκε κάθε συζήτηση για το χαρακτηρισμό του χώρου των νοσοκομείων ως ανθυγιεινού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και άφησε σε «εκκρεμότητα» -με ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης ή περικοπής- το ανθυγιεινό επίδομα που χορηγείται σε ορισμένες μόνο από τις ειδικότητες των εργαζομένων.
- Διατήρησε τους πετσοκομμένους μισθούς και μάλιστα, με βάση το μισθολόγιο που ψήφισε, σε αρκετές περιπτώσεις οι νέοι είναι ακόμα μικρότεροι.
- Προχώρησε την αξιολόγηση-πειθάρχηση-χειραγώγηση και στους υγειονομικούς, όπως και στο σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο, και έστρωσε το δρόμο για να βρει η συγκεκριμένη επίθεση έτοιμο το έδαφος για μια σειρά αντεργατικές συνέπειες.
Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να καταδείξει με τραγικό τρόπο τις εγκληματικές συνέπειες των πολιτικών του συστήματος και όλων των κυβερνήσεών του. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε στη διαχείριση της μιζέριας, των δήθεν περιττών εξόδων και βαρών που το σύστημα συνολικά θεωρεί ως ελαστικά και επιδεχόμενα περαιτέρω μειώσεων. Κινητήρια κατεύθυνσή τους ήταν οι επιταγές των ιμπεριαλιστών-δανειστών να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία και να μεγαλώσει ο χώρος δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου. Σήμερα, η βασική τοποθέτηση των στελεχών του στον τομέα της περίθαλψης (Ξανθός-Πολάκης) δεν κριτικάρει τη ΝΔ για την ουσία της πολιτικής της αλλά για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Πρόκειται για διαφορά στην... επικοινωνία και τίποτε περισσότερο. Τι να πουν, άλλωστε;
Τόσο οι υγειονομικοί όσο και ο λαός πρέπει να χρεώνουν και στο ΣΥΡΙΖΑ το διαλυμένο σύστημα περίθαλψης, την έλλειψη προσωπικού, υποδομών κι εξοπλισμού, την έλλειψη κλινών ΜΕΘ και μέσων ατομικής προστασίας, την ανύπαρκτη και σχεδόν πλήρως ιδιωτικοποιημένη Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, τη διεύρυνση του πεδίου δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου και την παραπέρα εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της υγείας. Ταυτόχρονα, πρέπει να μην ξεχνούν τη “φροντίδα” που επιφύλαξαν οι δυνάμεις καταστολής σε απεργούς, συγκεντρωμένους και διαδηλωτές (εργαζόμενους και συνταξιούχους) σε μια σειρά κινητοποιήσεις που μεταξύ των άλλων έκφραζαν την αντίθεσή τους και σε μέτρα χτυπήματος και περιορισμού του δικαιώματος στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη.
Ας μην έχουν αυταπάτες. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν μνήμη χρυσόψαρου!