Τουρκία

Στη σκιά του κορωνοϊού και της φασιστικής καταπίεσης

Στις 11 του Μάρτη, ο Ερντογάν δήλωνε στην κοινοβουλευτική ομάδα «κανένας κορωνοϊός δεν είναι ισχυρότερος από τα μέτρα μας», ανακοινώνοντας πως η Τουρκία έχει ένα κρούσμα και αυτό εισαγόμενο από ευρωπαϊκή χώρα! Ακολούθησε μια κυβερνητική εκστρατεία εράνου με την επωνυμία «είμαστε αρκετοί για μας», μαζεύοντας 1,5 δισεκατομμύριο λίρες, χωρίς να γίνει γνωστό σε ποια ταμεία μπήκαν και πού θα δαπανηθούν. Αργότερα, μπροστά στον κίνδυνο, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και κάτω των 20 και το «μείνε σπίτι» και «φτιάξε το δικό σου καθεστώς έκτακτης ανάγκης» έγιναν κρατικά σλόγκαν. Έκλεισαν καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, σχολεία, πανεπιστήμια και μικρές επιχειρήσεις.

Στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που έκλεισαν, χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών, απαγορεύονται οι απολύσεις για τρεις μήνες και καταργείται στην πράξη η εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης, με ένα επίδομα ντροπής που δίνεται σε πολύ λίγους εργαζόμενους, μόνο σε αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις. Η βοήθεια που μοιράστηκε σε οικογένειες ήταν κοροϊδία και χαρακτηριστικό δείγμα επίδειξης υποκριτικής φιλανθρωπίας από το φασιστικό καθεστώς. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βρίσκονται εξουθενωμένοι, με εξοντωτικά ωράρια και ελλιπή μέσα προστασίας, όπως ανέφερε σε έκθεσή του το Ιατρικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης (ITO) την έκτη εβδομάδα της πανδημίας. Το συνδικάτο SES κατήγγειλε την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού και την ύπαρξη οκτώ χιλιάδων γιατρών θετικών στον ιό. Τέλος, ενώ τα σχολεία είναι κλειστά, οι σπουδαστές των επαγγελματικών και τεχνικών λυκείων πηγαίνουν αναγκαστικά στα εργοστάσια στα οποία γίνεται το εργαστηριακό μάθημα.

Στη δίνη της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, η κυβέρνηση Ερντογάν, αντιμέτωπη με την κατάρρευση της οικονομίας, επιλέγει τη συνέχιση της παραγωγής θυσιάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και εξαγγέλλει τα πρώτα πακέτα μέτρων για την οικονομική στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Οι συστάσεις των επιστημόνων και των γιατρών αγνοήθηκαν και οι εργαζόμενοι στις μεγάλες αλυσίδες επιχειρήσεων, στις βιομηχανίες και στα ορυχεία εξαιρέθηκαν από όλα τα μέτρα, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παραγωγή και οι εξαγωγές. Οι βιομηχανικοί εργάτες, οι εργάτες στις εξορύξεις και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις συνέχισαν να δουλεύουν χωρίς κανένα μέτρο προστασίας.

Ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός επιδόθηκε σε κυνήγι όσων αναρτούσαν ειδήσεις σχετικές με την πανδημία, προχωρώντας σε 410 συλλήψεις μέσα στον Μάρτη με την κατηγορία της πρόκλησης πανικού. Η συζήτηση για την καθυστέρηση λήψης μέτρων και την εξάπλωση του ιού έφερε την παραίτηση του υπουργού εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και την άρνηση αποδοχής της από τον Ερντογάν. Αυτή η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της θέσης του Σοϊλού όσο και την ικανοποίηση του φασιστικού ΜΗΡ, αφού ο Τούρκος πολιτικός είναι ο συνεκτικός κρίκος στην συνεργασία του AKP με το MHP. Η παραίτηση μπορεί να εξηγηθεί σαν μέρος της εξελισσόμενης αντιπαράθεσης στην κούρσα διαδοχής απέναντι στον υπουργό οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Οι έπαινοι του Ερντογάν για τις επιτυχίες του φασίστα Σοϊλού στην καταστολή και την τρομοκρατία σε βάρος δημοκρατικών και επαναστατικών δυνάμεων και στην αιματοχυσία των Κούρδων τροφοδότησε και άλλο τον σοβινισμό.

Τέσσερα εκατομμύρια νέοι άνεργοι προστέθηκαν τις πρώτες εβδομάδες της υγειονομικής κρίσης στις ουρές των γραφείων ευρέσεως εργασίας και το «μείνε σπίτι» ισοδυναμεί με θάνατο από την πείνα. Αυτός ο φόβος είναι πολύ μεγαλύτερος από τον φόβο της μόλυνσης από τον ιό. Η αστική τάξη, στην επίθεση που ήδη εξαπολύει ενάντια στους εργαζόμενους, δεν στηρίζεται μόνο από τους κρατικούς μηχανισμούς. Έχει συμπαραστάτες της τις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων, όπως των Türkİş, Hak-İş, Memur-Sen και Kamu-Sen, που υπέγραψαν τη δήλωση συνέχισης της παραγωγής που ετοίμασαν οι ενώσεις βιομηχάνων. Το συνδικάτο Türk İş (αντίστοιχο της ΓΣΕΕ) έφτασε να κάνει παράκληση προς τους εργοδότες, παρακαλώντας να μην απολύσουν εργαζόμενους!

Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πυρός της πανδημίας, ξεπερνώντας σε κρούσματα την Κίνα και το Ιράν και με ανοιχτά μέτωπα αντιπαράθεσης σε Λιβύη, Συρία, Μεσόγειο και Αιγαίο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένουν εξελίξεις και κορύφωση της εσωτερικής κρίσης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Ένας Μητσοτάκης σε ρόλο «μεγάλου τιμονιέρη»
(…αλλά πιο επικίνδυνου από τον Covid-19!)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 
Η Πρωτομαγιά δεν μπαίνει σε καραντίνα!
Η εργατική τάξη να την τιμήσει όπως της πρέπει!
Πρωτομαγιά
ΑΘΗΝΑ: 11.00 πμ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Προσυγκέντρωση: 10.30 πμ - Πλ. Κλαυθμώνος
ΙΣΤΟΡΙΑ 
Οι νικητές του θανάτου
Σημειώσεις για την αντιμετώπιση ασθενειών και επιδημιών από το σύστημα Υγείας της ΕΣΣΔ και τους γιατρούς της