Βραζιλία, COVID-19

Η πολιτική μιας αντιλαϊκής κυβέρνησης σε μια χώρα με βαθιές ταξικές αντιθέσεις

Η Βραζιλία, είναι μια χώρα 250 εκατομμυρίων κατοίκων με τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις, την οποία χτύπησε ανελέητα η υγειονομική κρίση. Ο ανεκδιήγητος πρόεδρος Μπολσονάρου, πρώην στρατηγός, υποστηρικτής της χούντας και μαθητής του «διεστραμμένου επιχειρηματία» (όπως τον ονομάζουν στη χώρα του) Τραμπ, αφού προσπάθησε να υποβαθμίσει την έκταση του προβλήματος μήπως και θιχτεί η οικονομική ευρωστία της βραζιλιάνικης μεγαλοαστικής τάξης, αναγκάστηκε να αλλάξει τακτική ώστε να αποφύγει την κοινωνική έκρηξη. Όταν ο αριθμός των κρουσμάτων (και μαζί με αυτόν και ο αριθμός των θανάτων) άρχισε να καλπάζει στις άναρχες τερατουπόλεις του Σάο Πάολο και του Ρίο, υποχρεώθηκε να δεχθεί το μέτρο της καραντίνας που επέβαλαν δήμαρχοι και κυβερνήτες που πρόσκεινται στο κόμμα του. Συμβουλεύουν τον πληθυσμό «να μη βγαίνει από το σπίτι» για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, δίχως να παίρνουν κανένα μέτρο οικονομικής στήριξης.

Σε πόλεις όπου το 60% του πληθυσμού –τα φτωχότερα στρώματα– ζει από την παραοικονομία, όπου στις φαβέλες στοιβάζονται κατά μέσο όρο 8 άτομα σε ένα δωμάτιο, χωρίς πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και με απόλυτη αδυναμία πρόσβασης σε υγιεινή διατροφή και φάρμακα, το «μείνε σπίτι» ισοδυναμεί με το «πέθανε στο σπίτι» και άσε μας στην ησυχία μας. Ανοσία της αγέλης με σαφέστατο ταξικό πρόσημο!

Βεβαίως, όσοι δεν θέλουν να πεθάνουν από την πείνα έχουν την «επιλογή» να συνεχίσουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους, στοιβαγμένοι στα λεωφορεία και στο μετρό και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Όσο για την πρόληψη, ο υπουργός Υγείας δήλωσε κυνικά πως «έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν το φάρμακο (χλωροκίνη) από τα φαρμακεία»!

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη διακήρυξη που δημοσιεύτηκε στην αριστερή εφημερίδα «A Nova Democracia», όπου καταγγέλλεται το χάλι του συστήματος περίθαλψης και η προσπάθεια πολιτικής αξιοποίησης της κρίσης από μεριάς της υποτιθέμενης αντιπολίτευσης του κόμματος του Λούλα. Το άρθρο με τίτλο «Η αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού γίνεται με εντατικοποίηση της ταξικής πάλης» επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Όλοι μας παρακολουθούμε με αγωνία την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της στην υγεία και την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η συγκεκριμένη ασθένεια, υψηλής μεταδοτικότητας, αναδεικνύει τη χρεοκοπία του ιμπεριαλιστικού συστήματος που θυσιάζει εκατομμύρια ανθρώπους στο βωμό της κερδοφορίας μια χούφτας μεγαλοαστών και τσιφλικάδων. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το δημόσιο σύστημα υγείας της Βραζιλίας έχει λεηλατηθεί και διαλυθεί από όλες τις διαδοχικές κυβερνήσεις. Οι επαγγελματίες της υγείας εργάζονται σε χείριστες συνθήκες, τα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν διαθέτουν μέσα και εξοπλισμό και το αναγκαίο προσωπικό και υποχρεώνονται να κατασκευάζουν πρόχειρα ράντζα για να δεχθούν την αυξανόμενη ζήτηση για περίθαλψη. Τα μέτρα πρόληψης και ελάττωσης του ρυθμού εξάπλωσης της νόσου στοχεύουν απλώς στο να εμποδίσουν την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των νοσούντων, ιδίως μεταξύ των φτωχότερων μαζών.

Ο λαός ακολουθεί τις υποδείξεις, μειώνει τις μετακινήσεις και όσοι μπορούν μένουν σπίτι. Όμως η εγκληματική κυβέρνηση του Μπολσονάρου και των στρατηγών αδιαφορεί για το λαό, στέκεται εχθρικά απέναντι στις εργαζόμενες μάζες, στους αγρότες, στους ηλικιωμένους και στα παιδιά. Μέσω μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης, αντιτίθεται σε όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, διότι γνωρίζει πως μόνο με τη θυσία του λαού θα καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία. Τη μια μέρα απειλεί με τετράμηνη αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την επομένη το παίρνει πίσω. Δοκιμάζει έτσι την εμβέλεια και τη δυνατότητα διάπραξης νέων αντεργατικών εγκλημάτων. Διέθεσε μια περιουσία στις τράπεζες και στα ΜΜΕ, την ίδια στιγμή που ο λαός πνίγεται στα χρέη και στην αβεβαιότητα. Αυτό που επείγει είναι η εξασφάλιση της υγείας, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των εκατομμυρίων εργαζομένων και όχι η οικονομική διάσωση των μεγαλοκαπιταλιστών. Η διάθεση οικονομικών πακέτων έκτακτης ανάγκης είναι υποχρέωση της κυβέρνησης!

Αυτή η ακροδεξιά συμμορία απομονώνεται όλο και περισσότερο στις συνειδήσεις των λαϊκών ανθρώπων, που από τα παράθυρα της καραντίνας βροντοφωνάζουν ¨Έξω ο Μπολσονάρου και οι στρατηγοί¨. Κανένας από τους επαγγελματίες πολιτικάντηδες, κανένα κόμμα του συστήματος δεν μπορεί και δεν θέλει να επιλύσει τα προβλήματα του λαού. Όλοι τους ασκούν κάλπικη αντιπολίτευση και επιδιώκουν να βγάλουν εκλογικά οφέλη από την υγειονομική κρίση. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να αντηχήσει σε όλη τη χώρα το σύνθημα: ¨Ούτε Μπολσονάρου, ούτε Μοουράο, ούτε διεστραμμένους βουλευτές και δικαστικούς. Έξω οι αντιδραστικές ένοπλες δυνάμεις!¨.

Μόνο ο ίδιος ο λαός μπορεί να σώσει τον εαυτό του από την πανδημία. Να μην επιτρέψουμε να θυσιαστούν οι εργαζόμενοι ώστε να συνεχίσει η εργοδοσία να αποκομίζει κέρδη, για να εξακολουθήσει η «οικονομία» τους να οδηγεί στον πλουτισμό μια χούφτας καπιταλιστών. Απαιτούμε να ληφθούν μέτρα στήριξης των ανέργων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των φοιτητών, των εργατών και των αγροτών, των καθηγητών, των επαγγελματιών της υγείας. Μέτρα προστασίας των συνταξιούχων, των ηλικιωμένων, των παιδιών και των μελλοντικών γενεών. Μπολσονάρου, στρατηγοί και αιμοβόρα εργοδοσία, ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!»

ΥΓΕΙΑ 
Ποια άποψη είναι σωστή και ποια λάθος;
ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην περίθαλψη ή ΜΟΝΤΕΛΟ παροχής περίθαλψης;
Κείμενο παρέμβασης από τον τομέα υγειονομικών του ΚΚΕ(μ-λ)<br>5 Απρίλη 2020
Κορωνοϊός
Είμαστε τελικά έτοιμοι;
Για τις μονάδες ΜΕΘ
ΔΙΕΘΝΗ 
Covid-19
Ήταν η πανδημία κεραυνός σε αίθριο ουρανό;
Προβλέψεις και επιστημονικές μελέτες για τη σχέση του ιού με την περιβαλλοντική καταστροφή
Με αφορμή ένα άρθρο του Κίσινγκερ
Πώς θα βγουν οι ΗΠΑ από αυτή την πολύπλευρη κρίση;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Το πακέτο Τραμπ