7 Απρίλη

Ενθαρρυντικές και σημαντικές οι κινητοποιήσεις

Με τις κινητοποιήσεις τους σε ολόκληρη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης και συρρίκνωσης της περίθαλψης του λαού. Με την πανδημία του κορονοϊού, οι συνέπειες αυτής της πολιτικής λαμβάνουν τραγικές διαστάσεις και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των λαϊκών ανθρώπων και του υγειονομικού προσωπικού. Με τη στήριξη λαού, πολιτικών οργανώσεων, εργατικών, τοπικών και φοιτητικών σχημάτων και συλλογικοτήτων, οι κινητοποιήσεις αποκάλυψαν τη γύμνια του συστήματος υγείας που παραμένει χωρίς καμιά ουσιαστική ενίσχυση και κατήγγειλαν την κυβερνητική επιχείρηση φίμωσης και καταστολής. Μιας κυβέρνησης που έχει δεσμευτεί να προωθήσει την ίδια πολιτική ισοπέδωσης του λαϊκού δικαιώματος στην περίθαλψη ακόμα περισσότερο στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου, ακόμα και την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, αλλά και τις διαφόρων ειδών πιέσεις, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο εντός όσο και εκτός των νοσοκομείων, με μεγάλη μαζικότητα σε ορισμένες περιπτώσεις. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις έγιναν κόντρα στη συνδικαλιστική ηγεσία του κλάδου, ακόμα και χωρίς τη στήριξη των πρωτοβάθμιων σωματείων σε πολλά νοσοκομεία. Παρότι η στάση των κυρίαρχων δυνάμεων αποθάρρυνε τη μεγαλύτερη συμμετοχή και υπονόμευσε την προσπάθεια, ένα σοβαρό πρώτο βήμα κοινού αγώνα υπεράσπισης των δικαιωμάτων λαού κι εργαζόμενων έγινε. Και ανέδειξε δυνατότητες, που θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν αν η όλη προσπάθεια γινόταν με όρους πραγματικά κοινής δράσης των δυνάμεων που αναφέρονται στο κίνημα.

Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν αποκαλυπτική για τις πραγματικές της προθέσεις. Όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να «αφουγκραστεί τις ανάγκες» των υγειονομικών, όπως θέλει να διαφημίζει μέσω στημένων τηλεδιασκέψεων του Μητσοτάκη με στελέχη νοσοκομείων, αλλά απαιτεί την πλήρη υποταγή, την απόλυτη σιωπή, ώστε να κρυφτεί ο δολοφονικός χαρακτήρας της πολιτικής και του συστήματος που υπηρετεί. Με ολοφάνερα καθοδηγημένη σύμπνοια, τα ΜΜΕ «έθαψαν» αυτή τη συλλογική καταγγελία των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν στα νοσοκομεία όλης της χώρας, παρότι οι υπερασπιστές της κυβερνητικής πολιτικής περιδιαβαίνουν ολημερίς τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, ντυμένοι με το μανδύα του «αντικειμενικού» «επιστήμονα». Στους δε χώρους των συγκεντρώσεων, η παρουσία της αστυνομίας ήταν προκλητική, με προσπάθειες διάλυσης των συγκεντρωμένων, δεκάδες πρόστιμα για «άσκοπη μετακίνηση», ακόμα και προσαγωγές.

Οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών και η στήριξή τους από το λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία δίνουν δύναμη στην κατεύθυνση της συνέχισης του αγώνα διεκδίκησης του λαϊκού δικαιώματος στην πλήρη και δωρεάν υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί και να συναντηθεί με τον αγώνα για κάθε δικαίωμα στη δουλειά, στις σπουδές, στη ζωή. Στο πεδίο των αγώνων όλου του λαού θα κριθεί η υπόθεση τόσο της αντιμετώπισης της πανδημίας όσο και των όρων μέσα στους οποίους θα ζει και θα δουλεύει όλος ο λαός από δω και πέρα.

Το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία βρέθηκαν σε αρκετά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα και με πανώ, ανακοινώσεις και αφίσες στήριξαν τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην υγεία. Το ΚΚΕ (μ-λ) εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ανακοίνωση για τις κινητοποιήσεις 7 Απρίλη 2020

 

Φωτογραφίες από τις παρεμβάσεις μας

Αθήνα - Αγία Όλγα

Αθήνα - Αμαλία Φλέμινγκ

Αθήνα - Αττικό

Αθήνα - Γεννηματάς

Θεσσαλονίκη - ΑΧΕΠΑ

Θεσσαλονίκη- Ιπποκράτειο

Γιάννενα

Λάρισα

Βόλος

Τρίκαλα

Καρδίτσα

Ηράκλειο

Χανιά

Σάμος

Αίγιο

ΥΓΕΙΑ 
Ποια άποψη είναι σωστή και ποια λάθος;
ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην περίθαλψη ή ΜΟΝΤΕΛΟ παροχής περίθαλψης;
Κείμενο παρέμβασης από τον τομέα υγειονομικών του ΚΚΕ(μ-λ)<br>5 Απρίλη 2020
Κορωνοϊός
Είμαστε τελικά έτοιμοι;
Για τις μονάδες ΜΕΘ
ΔΙΕΘΝΗ 
Covid-19
Ήταν η πανδημία κεραυνός σε αίθριο ουρανό;
Προβλέψεις και επιστημονικές μελέτες για τη σχέση του ιού με την περιβαλλοντική καταστροφή
Με αφορμή ένα άρθρο του Κίσινγκερ
Πώς θα βγουν οι ΗΠΑ από αυτή την πολύπλευρη κρίση;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Το πακέτο Τραμπ