Τουρκία, φυλακές

Οι πολιτικοί κρατούμενοι πρόσωπο με πρόσωπο με τον Covid-19 και τη βαρβαρότητα του φασισμού

Στις τουρκικές φυλακές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι κρατούμενοι είναι στοιβαγμένοι, γεγονός που δημιουργεί μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση στην περίπτωση της σημερινής πανδημίας. Στις φυλακές της Σιλιβρίας, σε θαλάμους των 7 ατόμων βρίσκονται 29 φυλακισμένοι, όπως καταγγέλλει αδελφός πολιτικού κρατούμενου. Οι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται στο πάτωμα, με τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού να πολλαπλασιάζεται. Η κατάσταση παρομοιάζει με τις φυλακές στη χούντα του Εβρέν. Στις διαμαρτυρίες των πολιτικών κρατουμένων για την έλλειψη μέτρων στην φυλακή τύπου T του Aκσαράι, η απάντηση της διοίκησης ήταν «να εφαρμόζετε τους κανόνες, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα φέρουμε ανάμεσά σας ένα κρατούμενο με κορωνοϊό!».

Το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του AKP μειώνει τις ποινές στο μισό, ακόμη και για καταδικασμένους για «εμπόριο ανθρώπων», «εμπόριο ναρκωτικών» και «σεξουαλικά εγκλήματα» και εξαιρεί τους πολιτικούς κρατούμενους, θέτοντάς τους εκτός του πεδίου εφαρμογής, βάσει του «νόμου κατά της τρομοκρατίας». Υπολογίζεται ότι θα βγουν από τις φυλακές περίπου 90.000 στο πλαίσιο της «αμνηστίας του κορωνοϊού», με περιοριστικά μέτρα όπως και έκτιση της ποινής σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικές χειροπέδες. Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται σαν ο τρόπος μαζικής σφαγής των πολιτικών κρατούμενων.

Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι είναι στις φυλακές, ακόμη και με σοβαρά προβλήματα υγείας. Όλοι οι Τούρκοι αγωνιστές, οι κομμουνιστές, οι προοδευτικοί δημοσιογράφοι, οι καλλιτέχνες, οι συγγραφείς, οι απολυμένοι, πολλοί καταδικασμένοι μόνο για μια ανάρτηση στο διαδίκτυο, είναι προφυλακισμένοι ή κατάδικοι σαν τρομοκράτες! Όπως καταγγέλλουν πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές τύπου F του Tekirdağ και του Rize Kalkandere, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας τους. Στις φυλακές της Bafra στη Σαμψούντα ήδη ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός από κορωνοϊό. Δυο γιατροί στις φυλακές Şakran στη Σμύρνη βγήκαν θετικοί. Τα αιτήματα των πολιτικών κρατούμενων είναι: απολύμανση και υλικά ατομικής καθαριότητας και απολύμανσης, να σταματήσει ο έλεγχος των κελιών από μεγάλες ομάδες φρουρών, να μην έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους με διάφορες αφορμές οι φρουροί χωρίς μάσκα και γάντια, να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής στον αέρα για τους καταδικασμένους σε ισόβια, επαφές μέσω διαδικτύου, πιο συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον δικηγόρο και τις οικογένειες, καλύτερη ποιότητα τροφίμων στο κυλικείο της φυλακής, εφημερίδες κάθε μέρα, να σταματήσει η προπαγάνδα μέσω των ομιλιών του ιμάμη και του ψυχολόγου.

Η ομοσπονδία συλλόγων νομικής αλληλεγγύης των οικογενειών κρατουμένων και καταδικασμένων, στην εβδομαδιαία έκθεσή της για τις φυλακές, υπογραμμίζει την έλλειψη των αναγκαίων συνθηκών υγιεινής στις φυλακές και καταγγέλλει τις διακρίσεις σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων που εισάγει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για την εκτέλεση των ποινών. Νομικές οργανώσεις έστειλαν ανοιχτή επιστολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επαναστατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και καλλιτέχνες στέκονται στο πλευρό των πολιτικών κρατούμενων και γίνονται η φωνή τους στην κοινωνία. Οι φωνές δυναμώνουν και σε αυτή την έκτακτη κατάσταση αναζητούνται τρόποι δυναμικής δράσης για να μην πεθάνουν οι πολιτικοί κρατούμενοι.

ΥΓΕΙΑ 
Ποια άποψη είναι σωστή και ποια λάθος;
ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην περίθαλψη ή ΜΟΝΤΕΛΟ παροχής περίθαλψης;
Κείμενο παρέμβασης από τον τομέα υγειονομικών του ΚΚΕ(μ-λ)<br>5 Απρίλη 2020
Κορωνοϊός
Είμαστε τελικά έτοιμοι;
Για τις μονάδες ΜΕΘ
ΔΙΕΘΝΗ 
Covid-19
Ήταν η πανδημία κεραυνός σε αίθριο ουρανό;
Προβλέψεις και επιστημονικές μελέτες για τη σχέση του ιού με την περιβαλλοντική καταστροφή
Με αφορμή ένα άρθρο του Κίσινγκερ
Πώς θα βγουν οι ΗΠΑ από αυτή την πολύπλευρη κρίση;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Το πακέτο Τραμπ