Ουρές στις τράπεζες

Έσκιζαν όλοι τα ιμάτιά τους την περασμένη βδομάδα, από την κυβέρνηση και τα τραπεζικά στελέχη μέχρι τα ΜΜΕ, καθώς και πολλοί και διάφοροι στα κοινωνικά δίκτυα. Έσκουζαν κατά των παππούδων και των γιαγιάδων με χυδαίο έως και ρατσιστικό τρόπο, που γέμισαν τα πεζοδρόμια -όχι τους εσωτερικούς χώρους- των τραπεζών με ατελείωτες ουρές για να πάρουν τις συντάξεις τους. Απειλούσε η κυβέρνηση ότι θα πάρει πιο αυστηρά μέτρα κατά της κυκλοφορίας των «πολιτών».

Μόνο που!

Μόνο που κανείς δεν έλεγε ότι οι παππούδες, εκτός από το ότι είναι -όπως λένε- «αγράμματοι» ηλεκτρονικά, παίρνουν τόσο μικρές συντάξεις που ακόμη και οι χρεώσεις των τραπεζών για συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και διαδικτύου είναι δυσβάσταχτες. Από μεταφορές και αναλήψεις μέχρι πληρωμές λογαριασμών, όλα κοστίζουν. «Λίγα» κάθε πράξη, πολλά όλες μαζί. Εδώ τις τράπεζες δεν τις κατηγόρησε κανείς. Θυμάστε κάποιες χρεώσεις που είχαν ανακοινώσει λίγο πριν τις εκλογές πέρσι και τις οποίες τις πήραν πίσω χάρη στην υποκριτική αντίδραση του πολιτικού προσωπικού της τότε κυβέρνησης και αντιπολίτευσης; Τις περισσότερες τις πέρασαν μετά τις εκλογές στη ζούλα! Καμιά από αυτές δεν είπαν να τις μειώσουν -για κατάργηση δεν το συζητάμε- για να διευκολύνουν μια κατάσταση μη συνωστισμού λόγω κορωνοϊού. Οπότε οι παππούδες δεν χρέωναν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους με την υποχρέωση να αναλάβουν αυτοί και αυτά την παραλαβή της σύνταξης, γιατί κοστίζει και καλά κάνανε! Και εδώ να σημειώσουμε ότι όποιος ήθελε να πάρει ολόκληρη τη σύνταξή του, δεν μπορούσε να το κάνει από τα ΑΤΜ, μιας και επιβλήθηκε το όριο ανάληψης των 400 ευρώ την ημέρα από αυτά! Μόνη λύση είχε να συνωστιστεί στις ουρές. Αλλά και αυτό το ιδιότυπο κατά κάποιους δημοσιογράφους κάπιταλ κοντρόλ λόγω κορωνοϊού, επίσης δεν σχολιάστηκε αρνητικά. Μάλλον πέρασε στα απαλά. Και η αντίφαση; Οι ίδιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας που κατηγορούσαν τους παππούδες γιατί βγαίνουν στους δρόμους, αναρωτιόντουσαν τι θα παθαίνανε αν ξαναπήγαιναν στο ΑΤΜ και δεύτερη φορά για να πάρουν την επόμενη μέρα και το υπόλοιπο της σύνταξής τους. Να ξαναβγούν στους δρόμους δηλαδή! Και έτσι και αλλιώς, χαμένοι οι παππούδες!

Μόνο που κανένας δεν είπε, παρά μόνο αφού πέρασαν μέρες, ότι αυτός ο κόσμος που συνωστιζόταν και εξακολουθεί να συνωστίζεται με βροχή, κρύο και ήλιο, στις τράπεζες είναι κόσμος που πρέπει να πληρώσει τις διάφορες υποχρεώσεις που του φόρτωσαν τα χρόνια της κρίσης. Από ανθρώπους που οι τράπεζες δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να πληρώνουν τις δόσεις που ορίστηκαν από τα δικαστήρια του νόμου Κατσέλη μέσω άλλου τρόπου παρά μόνο στο ταμείο, μέχρι ανθρώπους που πίστεψαν στις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί άμεσης αναστολής πληρωμών των ρυθμίσεων για παράδειγμα στην εφορία και έμαθαν την τελευταία μέρα του Μάρτη από τα ΜΜΕ την έκτακτη εγκύκλιο ότι αυτό ισχύει από τον επόμενο μήνα. Σε αυτούς να προσθέσουμε και αυτούς που «πρέπει» να πληρώσουν τα πρόστιμα λόγω της άσκοπης μετακίνησής τους!

Μόνο που κανείς δεν είπε ότι τα τελευταία χρόνια, με πρόσχημα τις νέες τεχνολογίες και τη μη αναγκαιότητα ύπαρξής τους -στη πραγματικότητα χάρη στην κερδοφορία τους-, οι τράπεζες έκλεισαν εκατοντάδες καταστήματα, απολύοντας παράλληλα και κάμποσους εργαζόμενους σε αυτές, με αποτέλεσμα στα εναπομείναντα να συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι μέχρι και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές και οι ουρές που σχηματίζονται, χάρη και στην τήρηση των υποχρεωτικών αποστάσεων, να φτάνουν τα κάμποσα μέτρα.

Με λίγα λόγια, η χυδαία επίθεση απέναντι στους συνταξιούχους δεν είχε και δεν έχει καμιά σχέση με το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του συστήματος στο σύνολό του για την υγεία των παππούδων και του λαού. Όπως και τα χιλιάδες πρόστιμα που κόβονται καθημερινά επί δικαίων και αδίκων, μόνο στόχο έχει να δικαιολογήσει τα περιοριστικά μέτρα που πήρε ως τώρα η κυβέρνηση. Αλλά και αυτά που θα πάρει αν χρειαστεί, όχι λόγω των ασυνείδητων που δεν καταλαβαίνουν τίποτα, αλλά λόγω της δικής της άρνησης να θωρακίσουν πραγματικά τη χώρα και τον λαό από την πανδημία. Κάπου θα πρέπει να ρίξουν το φταίξιμο σε ενδεχόμενο άπλωμά της. Και υπαίτιος, βεβαίως, δεν μπορεί να είναι το ίδιο το σύστημα, δεν μπορεί να είναι η κυβέρνηση. Είναι ο λαός, είναι οι «κινούμενες βόμβες» νεολαίοι που δεν νοιάζονται για τους παππούδες τους, είναι οι εργαζόμενοι που ξεχνάνε να πάρουν μαζί τους την άδεια κυκλοφορίας τους για να πάνε να συνωστιστούν στους χώρους δουλειάς τους, αφού στριμωχτούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μιας και σε αυτά τα κατά πως φαίνεται, δεν πιάνει κορωνοϊός. Είναι οι άστεγοι που θα έπρεπε να φροντίσουν να βρουν στέγη για να μην μετακινούνται άσκοπα, είναι οι ξεροκέφαλοι, που δεν καταλαβαίνουν τίποτα, παππούδες, που δεν θέλουν να κόψουν με κανένα τρόπο την κοινωνική τους συνήθεια να μαζεύονται μια φορά το μήνα στις τράπεζες, για να κάνουν χαβαλέ!

ΥΓΕΙΑ 
Ποια άποψη είναι σωστή και ποια λάθος;
ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην περίθαλψη ή ΜΟΝΤΕΛΟ παροχής περίθαλψης;
Κείμενο παρέμβασης από τον τομέα υγειονομικών του ΚΚΕ(μ-λ)<br>5 Απρίλη 2020
Κορωνοϊός
Είμαστε τελικά έτοιμοι;
Για τις μονάδες ΜΕΘ
ΔΙΕΘΝΗ 
Covid-19
Ήταν η πανδημία κεραυνός σε αίθριο ουρανό;
Προβλέψεις και επιστημονικές μελέτες για τη σχέση του ιού με την περιβαλλοντική καταστροφή
Με αφορμή ένα άρθρο του Κίσινγκερ
Πώς θα βγουν οι ΗΠΑ από αυτή την πολύπλευρη κρίση;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Το πακέτο Τραμπ