Γράμμα από τον στρατό την εποχή του κορωνοϊού

Ο στρατός, ούτως ή άλλως, δεν φημίζεται για τα μέτρα υγιεινής του. Οι τελευταίες, όμως, εβδομάδες έχουν εξωθήσει στα άκρα την πολιτική εγκατάλειψης των φαντάρων στη μοίρα τους από άποψη μέτρων ασφάλειας-προστασίας από τον κορωνοϊό. Αν γενικά η πολιτική της κυβέρνησης είναι, εν ολίγοις, «κλειστείτε σπίτια σας, δεν διαθέτουμε ΜΕΘ, μάσκες και προσωπικό, πεθάνετε με δική σας ευθύνη», αυτή η κατεύθυνση εκφράζεται πολλαπλάσια στον στρατό.

Την ίδια στιγμή, αξιωματικοί παίρνουν άδειες για μια και δύο εβδομάδες και μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι μέσα στα στρατόπεδα, ενώ φαντάροι έχουν μπει σε καραντίνα, στερούμενοι εξόδους και άδειες, μέχρι τη λήξη του συναγερμού της κυβέρνησης. Το χειρότερο όλων είναι ότι ενώ στα χαρτιά αυτό γίνεται για προληπτικούς λόγους καραντίνας, στην πράξη 20, 30 και 40 φαντάροι κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλον στους θαλάμους, ενώ μέτρα προστασίας, όπως αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, χορηγούνται με το σταγονόμετρο. Σε πολλά στρατόπεδα υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού σε φαντάρους και στελέχη, αλλά το μόνο που γίνεται είναι να μπαίνουν σε καραντίνα τα άτομα που βρίσκονται σε ίδιους θαλάμους. Εννοείται ότι τα τεστ και οι θερμομετρήσεις είναι ανύπαρκτα και ο γενικός παρονομαστής είναι η ουσιαστική φυλάκιση των φαντάρων μέσα στα στρατόπεδα μέχρι νεωτέρας.

Θα άξιζε να αναφερθούμε σε ορισμένες περιπτώσεις, που οι αξιωματικοί του στρατού ξεπέρασαν εαυτόν κυριολεκτικά. Σε λιγοστές μονάδες που δόθηκαν άδειες λόγω κορωνοϊού, αρκετές ήταν αυτές που μέτρησαν για άδειες, τις κανονικές μέρες αδειών των φαντάρων. Αλλού κλείνουν τα ΚΨΜ, στερώντας από τους φαντάρους τη μοναδική ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν. Υπάρχουν στρατόπεδα, όπως ένα στην Ξάνθη, που με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, συνέχισε να στέλνει μπουλούκια φαντάρους με λεωφορεία (!!) για να μεταβούν στον Έβρο.

Μιας και μιλήσαμε για τον Έβρο, θα άξιζε να δοθεί και μια εικόνα για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στον στρατό, την περίοδο που έτρεχε το θέμα με τους πρόσφυγες και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι φαντάροι σε όλα τα στρατόπεδα πανελλαδικά, βίωσαν ώμο εθνικισμό και ζωώδη ρατσισμό απέναντι στους πρόσφυγες. «Μας κάνουνε εισβολή οι λάθρο και οι Μογγόλοι» ήταν η πιπίλα στα στόματα ανώτερων και κατώτερων αξιωματικών καθημερινά. Μαζί και πολεμοχαρή, εθνικιστικά σχόλια για την Τουρκία και το Ισλάμ «που κάνει επέλαση στην Ευρώπη». Όλα αυτά δημιούργησαν ένα νοσηρό κλίμα στους φαντάρους για μέρες. Κερασάκι αποτέλεσε και η ξαφνική και απροειδοποίητη μετάθεση πολλών φαντάρων πανελλαδικά, από τις μονάδες τους, σε αντίστοιχες στον Έβρο. Ταυτόχρονα, πολλοί ήταν αυτοί που υποχρεώνονταν να κάνουν περιπολίες απέναντι στους πρόσφυγες και στο ποτάμι, μερικοί ακόμα και να πυροβολούν!

Από τότε που «μας τελείωσε» ο Έβρος και άρχισε ο κορωνοϊός και η άτυπη φυλάκιση των φαντάρων λόγω καραντίνας, οι φαντάροι πανελλαδικά περνάνε το ένα στραπάτσο μετά το άλλο. Από την υποχρεωτική μεταφορά στον Έβρο και τα περίπολα εκεί, μέχρι και την άρση αδειών και εξόδων, υπάρχουν φαντάροι που έχουν να βγουν ακόμα και 2 μήνες. Και στα περισσότερα στρατόπεδα, η στέρηση εξόδου και αδειών θα συνεχίσει, με άγνωστο το για πόσο.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Είναι απόδειξη τόσο των χαρακτηριστικών του στρατού εξ' ορισμού, όσο και της ευθυγράμμισής του στην πολιτική της κυβέρνησης (και τη συναίνεση της αντιπολίτευσης), που κυριολεκτικά εξωθεί στη νόσο και τη διάδοση του δολοφονικού ιού τα λαϊκά στρώματα. Η ίδια πολιτική που γκρεμίζει ένα ήδη ξηλωμένο σύστημα υγείας, είναι που στρατιωτικοποιεί και αυταρχικοποιεί ακόμα περισσότερο τη ζωή των φαντάρων, με άμεση έκθεσή τους στον κίνδυνο και τον ιό. Που τους στοιβάζει δεκάδες κι εκατοντάδες μαζί και τους φυλακίζει μέσα στα στρατόπεδα για μήνες, χωρίς τεστ και αντισηπτικά. Οι ανεπίσημες, δε, κουβέντες ότι ο στρατός θα κατέβει στους δρόμους για να διενεργεί ελέγχους μαζί με την αστυνομία, δείχνει και ευρύτερες πλευρές της πολιτικής της κυβέρνησης για την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Όλη αυτή η κατάσταση έχει βρει πολύ μουδιασμένους και μπερδεμένους τους φαντάρους. Τα αδιέξοδα έχουν φέρει οργή και θυμό, σε συνδυασμό με τον φόβο για τον ιό. Αυτή η κατάσταση θα στενεύει, όσο δεν συγκροτείται διεκδικητικό κίνημα για προσλήψεις υγειονομικών, άνοιγμα νέων ΜΕΘ, δωρεάν τεστ και δωρεάν περίθαλψη για όλο τον λαό, άρα και τους φαντάρους.

ΥΓΕΙΑ 
Ποια άποψη είναι σωστή και ποια λάθος;
ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην περίθαλψη ή ΜΟΝΤΕΛΟ παροχής περίθαλψης;
Κείμενο παρέμβασης από τον τομέα υγειονομικών του ΚΚΕ(μ-λ)<br>5 Απρίλη 2020
Κορωνοϊός
Είμαστε τελικά έτοιμοι;
Για τις μονάδες ΜΕΘ
ΔΙΕΘΝΗ 
Covid-19
Ήταν η πανδημία κεραυνός σε αίθριο ουρανό;
Προβλέψεις και επιστημονικές μελέτες για τη σχέση του ιού με την περιβαλλοντική καταστροφή
Με αφορμή ένα άρθρο του Κίσινγκερ
Πώς θα βγουν οι ΗΠΑ από αυτή την πολύπλευρη κρίση;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Το πακέτο Τραμπ