Νέα μέτρα στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου

Γιατί αν δε στηρίξεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει!

Το γεγονός ότι –για μια ακόμα φορά– την κρίση που δημιουργήθηκε από το ξέσπασμα του ιού θέλουν να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, αποδεικνύεται όλο και πιο ξεκάθαρα μέρα με τη μέρα. Τη μια μετά την άλλη διαδέχονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και οι Υπουργικές Αποφάσεις για την αντιμετώπιση του ιού και μαζί μ’ αυτόν και του εχθρού λαού. Έτσι, στις τέσσερεις πρώτες ΠΝΠ που θεσμοθετούν μια σειρά αντεργατικών μέτρων για την αντιμετώπιση των «έκτακτων αναγκών», έρχεται να προστεθεί νέα με ημερομηνία 30-03-2020.

Με τη νέα αυτή ΠΝΠ, η κυβέρνηση δίνει μια σειρά «δώρα» στο μεγάλο κεφάλαιο. Έτσι, προβλέπεται κρατική ενίσχυση σε επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία πρόκειται να καταβληθεί με τη μορφή της «επιστρεπτέας προκαταβολής». Πιο συγκεκριμένα μεταξύ των προϋποθέσεων που πρέπει να πληροί μια επιχείρηση για να λάβει την εν λόγω ενίσχυση είναι η δυνατότητα δανειοδότησης από τράπεζες, γεγονός που αυτόματα προορίζει την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου για τις επιχειρήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Οι μεγάλες επιχειρήσεις λοιπόν θα λάβουν κρατική ενίσχυση για να μπορέσουν να «σταθούν στα πόδια τους», την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να βολευτούν με τα ψίχουλα των 800 ευρώ για 45 ημέρες.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η έκπτωση 25% επί των βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής τους. Έτσι, η κυβέρνηση πετάει το τυράκι της μείωσης των δόσεων μόνο για τις εμπρόθεσμες καταβολές, απευθυνόμενη σε εκείνους που έχουν την οικονομική δυνατότητα της άμεσης καταβολής. Μικρές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα αποκλείονται από την εφαρμογή του μέτρου και επομένως δεν δικαιούνται καμία έκπτωση. Ακόμα και η δυνατότητα αναστολής των προθεσμιών λήξης εμφάνισης και πληρωμής όλων των αξιόγραφων (επιταγών, συναλλαγματικών κ.λπ.) πρόκειται να δημιουργήσει μια ακόμα ελάφρυνση στο μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος όσων έχουν απαιτήσεις.

Παράλληλα, αίρεται η υποχρέωση των καναλαρχών να καταβάλουν τις δόσεις για τις άδειες λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών εντός του 2020. Μια ανταμοιβή αντίστοιχη της προσφοράς τους στο σύστημα, μιας και όλο αυτό το διάστημα έχουν ξεπλύνει και με το παραπάνω την πολιτική της κυβέρνησης και έχουν φορτώσει την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στην πλάτη του λαού. Θα χρειαστεί άλλωστε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για πολύ καιρό ακόμα μήπως και μπορέσει η κυβέρνηση και η πολιτική της να βγει αλώβητη από αυτή την κατάσταση.

Ενισχύουν το κεφάλαιο και στο λαό δίνουν ψίχουλα. Με την ίδια ΠΝΠ μεταθέτουν την καταβολή στους εργαζόμενους του δώρου του Πάσχα δύο μήνες μετά, ενώ οι λογαριασμοί και τα ενοίκια συνεχίζουν να τρέχουν. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία φωνάζουν για τις εγκληματικές ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η απάντηση της κυβέρνησης είναι προκλητική: υποκριτικά χειροκροτήματα, τετράμηνες συμβάσεις ανειδίκευτου προσωπικού και εθελοντικά προγράμματα! Κατά τ’ άλλα προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι αυτός είναι ο υπαίτιος για όσα συμβαίνουν. Το μάθαμε το παραμύθι. Εάν το πράγμα ξεφύγει θα φταίνε εκείνοι που βλέπουμε στα ψεύτικα ρεπορτάζ… Οι «απείθαρχοι και ανεύθυνοι» που δεν μένουν σπίτι!

Καλούν το λαό να βάλει πλάτη για το ξεπέρασμα της κρίσης και την ίδια στιγμή τον έχουν στήσει με την πλάτη στον τοίχο! Για μια ακόμα φορά ο λαός και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να θυσιαστούν για να πληρώσουν τα αδιέξοδα αυτού του σάπιου συστήματος. Να μην τους αφήσουμε!

ΥΓΕΙΑ 
Ποια άποψη είναι σωστή και ποια λάθος;
ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην περίθαλψη ή ΜΟΝΤΕΛΟ παροχής περίθαλψης;
Κείμενο παρέμβασης από τον τομέα υγειονομικών του ΚΚΕ(μ-λ)<br>5 Απρίλη 2020
Κορωνοϊός
Είμαστε τελικά έτοιμοι;
Για τις μονάδες ΜΕΘ
ΔΙΕΘΝΗ 
Covid-19
Ήταν η πανδημία κεραυνός σε αίθριο ουρανό;
Προβλέψεις και επιστημονικές μελέτες για τη σχέση του ιού με την περιβαλλοντική καταστροφή
Με αφορμή ένα άρθρο του Κίσινγκερ
Πώς θα βγουν οι ΗΠΑ από αυτή την πολύπλευρη κρίση;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Το πακέτο Τραμπ