Ένα σύστημα σε σήψη θέλει να θάψει τα δικαιώματα του λαού!

Η αποκάλυψη και η οργή να γίνουν βήματα συλλογικής αντίστασης!

Το συστημικό-κυβερνητικό θράσος απέναντι στο λαό δεν έχει όρια! Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να εμφανιστεί ως «σωτήρας» του λαού απέναντι στην πανδημία, την ίδια στιγμή που η πολιτική της απογειώνει την αντιλαϊκή κυνικότητα του συστήματος! Την ίδια στιγμή που υμνεί και υπηρετεί το «ρεαλισμό» της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και των συμφερόντων του κεφαλαίου. Δηλαδή των βασικών παραγόντων που άφησαν και αφήνουν το λαό, την υγεία του και την ίδια του τη ζωή εκτεθειμένο χωρίς καμιά βοήθεια απέναντι στην πανδημία.

Μήνες μετά το ξεκίνημα της εξάπλωσης του ιού και εβδομάδες μετά την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα κυβερνητικά μέτρα συνεχίζουν να συνίστανται στο «κλείσου και μη ερεύνα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση του Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ). Τα νοσοκομεία παραμένουν απροσπέλαστα για το λαό και για την αντιμετώπιση του ιού αλλά και για όλα τα άλλα προβλήματα υγείας και περίθαλψης που ο λαός αντιμετωπίζει. Στο μέγα ζήτημα των προσλήψεων συνεχίζονται οι… υποσχέσεις, τα κόλπα που εμφανίζουν μετακινήσεις από κέντρα υγείας σε νοσοκομεία ως προσλήψεις, τα καλέσματα στους… φοιτητές της Ιατρικής να βοηθήσουν. Το υγειονομικό προσωπικό (αλλά βέβαια και οι καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι κ.λπ.) εργάζονται με εξοντωτικούς ρυθμούς, παραμένουν χωρίς μέσα προστασίας και νοσούν ήδη σε μεγάλο ποσοστό, χωρίς ούτε για αυτούς να έχει (ακόμα!) εξασφαλιστεί το διαγνωστικό τεστ. Με αυτά τα δεδομένα δεν ανοίγουν νοσοκομεία, κρεβάτια, ΜΕΘ και ο λαός «πρέπει να δοξάζει» τους μεγαλοσχήμονες που ελεούν με έκτακτες δωρεές το δράμα του. Δωρεές που υπογραμμίζουν ότι δεν έχει δικαιώματα, ότι θα συνεχίσει να ζει όσο και όπως μπορεί, χωρίς περίθαλψη!

Η «ανοσία της αγέλης» που τάχα καταγγέλλεται εφαρμόζεται μαζικά μέσα στη χώρα: Στους εργάτες και τους εργαζόμενους που συνεχίζουν να δουλεύουν -πολλοί με ξέφρενη εντατικοποίηση εν μέσω πανδημίας- στοιβαγμένοι χωρίς μέσα προστασίας. Στους δεκάδες χιλιάδες φαντάρους που βρίσκονται στην κυριολεξία εγκαταλειμμένοι στα στρατόπεδα. Στους επίσης δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες που περικυκλώθηκαν με συρματοπλέγματα και απαγορεύσεις μέσα στις απάνθρωπες συνθήκες των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Για όλους τους υπόλοιπους βρέχει απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής δουλειά, εμπέδωση της ανεργίας, ενώ από το στασίδι του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας ψέλνεται καθημερινά με «μειλίχιο» ύφος ο ύμνος της υποταγής στην εγκατάλειψη, μαζί με τις βλοσυρές υπενθυμίσεις των απαγορεύσεων -που κόβουν καθημερινά χιλιάδες 150άρια- και την απόδοση των εξελίξεων στην «ατομική ευθύνη».

Η κυβέρνηση και το σύστημα ασφαλώς και δεν γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες η πανδημία στη χώρα. Η προσπάθεια κατασκευής «αισιόδοξης εικόνας» με τα «μόλις 20 κρούσματα» της 6/4 (που έγιναν 75 την επομένη 7/4) και ενώ δεν γίνονται διαγνωστικά τεστ έχει ως μόνο στόχο να προπαγανδιστεί στο λαό η «σωτήρια πολιτική» της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ωστόσο η κυβέρνηση γνωρίζει ποιοι είναι οι δύο βασικοί στόχοι που θέλει να υπηρετήσει και υπηρετεί. Ο πρώτος στόχος είναι να μην παρεκκλίνει ούτε ελάχιστα από την πολιτική διάλυσης του δικαιώματος του λαού στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη. Μέσα σε αυτή την κατάσταση των μεγάλων κινδύνων για τη ζωή και την υγεία του λαού, όλες οι αποφάσεις, οι χειρισμοί και οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης συντείνουν και επιδιώκουν στην υπεράσπιση αυτής της πολιτικής, στην αποφυγή δημιουργίας οποιουδήποτε δεδομένου (μόνιμες προσλήψεις, άνοιγμα νοσοκομείων κλινών, ΜΕΘ κλπ) που θα είναι έξω από αυτήν την πολιτική. Ο δεύτερος στόχος αφορά την πολύπλευρη προετοιμασία των όρων για να φορτωθεί ο λαός τα σπασμένα, να πληρώσει στο πολλαπλάσιο την κρίση. Μια προετοιμασία για την οποία ήδη παίρνουν «έκτακτα» μέτρα με τις αντεργατικές-αντιλαϊκές ΠΝΠ που είναι προάγγελος των μόνιμων που θα ακολουθήσουν.

Σε αυτούς στους στόχους έχουν την πλήρη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, που υμνείται σε όλους τους τόνους από τα κυβερνητικά στελέχη για την «υπεύθυνη» στάση του, ενώ παράλληλα και σε δεύτερο πλάνο η ηγεσία του επιχειρεί να βρει «αντιπολιτευτικά στηρίγματα» που θα τον διακρίνουν στο λαό από το… «παλιό πολιτικό σύστημα» στο οποίο έχει οργανικά ενταχθεί!

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν επίσης πως οι γκρίνιες τους για το ευρωομόλογο γίνονται με τις πλάτες του γαλλικού κατά κύριο λόγο ιμπεριαλισμού και είναι για το θεαθήναι! Κυρίως γνωρίζουν ότι ο όποιος συμβιβασμός διαμορφωθεί στις νέες μαραθώνιες συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ θα αφορά πριν από όλα τις γαλλογερμανικές σχέσεις και πολύ λίγο τις χώρες της περιφέρειας και την εξαρτημένη Ελλάδα. Αλλά επιπλέον η «μάχη κατανόησης» που -τρομάρα της- δίνει η αστική τάξη στην ΕΕ αφορά τα δικά της και μόνο τα δικά της συμφέροντα. Αν και όσα… ψίχουλα κατανόησης υπάρξουν δεν θα αφορούν καθόλου το λαό και τους εργάτες! Αυτοί θα πρέπει να στηρίξουν την «κατανόηση» με νέες θυσίες στα κορονο-μνημόνια που θα τα συνοδεύουν!

Οι κινητοποιήσεις της 7 Απρίλη στα νοσοκομεία της χώρας ήταν ένα πρώτο μικρό βήμα πάλης. Έδειξαν πως ούτε οι απαγορεύσεις και οι έκτακτες συνθήκες ούτε η κατασκευή της εικόνας «σωτήριας επιτυχίας» που φιλοτεχνείται από τα κανάλια του συστήματος για το σύστημα και την κυβέρνησή του είναι αρκετά για να «απαρνηθεί» ο λαός τα δικαιώματά του και να πνιγεί η δίκαιη οργή που ήδη μαζεύει ο λαός.

Στις «μεγάλες εβδομάδες» που ακολουθούν για το λαό, αυτή η υποθήκη πρέπει να κρατηθεί και να αξιοποιηθεί. Τα «μεγάλα πάθη» που του επιφυλάσσει το σύστημα της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης, η ανάγκη να υπερασπίσει την υγεία του, τη ζωή του, τα δικαιώματά του, περνάει μέσα από την υπεράσπιση της συλλογικής στάσης και της συγκρότησης της πάλης του ενάντια στους ντόπιους και ξένους δυνάστες του.

Οι αναγνώστες μπορούν να διαβάσουν ολόκληρη την απόφαση του ΚΟ στον παρακάτω σύνδεσμο όπου δημοσιεύεται:

Απόφαση του Κ.Ο. του ΚΚΕ(μ-λ) – 29/3/2020

Με βάση την απόφαση αυτή, το ΚΟ έχει αναλάβει να προωθήσει επαφές, απευθύνσεις, συνεννοήσεις με σχήματα, αγωνιστές και οργανώσεις, με στόχο την επίτευξη έστω μίνιμουμ συνεργασιών, κοινών ανακοινώσεων και δράσεων. Αυτή την επιλογή μάς επιβάλλει σήμερα η ανάγκη να δυναμώσουν και να πληθύνουν οι διάσπαρτες και ασυντόνιστες φωνές που ακούγονται, κυρίως στο διαδίκτυο, και να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμβέλεια. Την επιβάλλει η ανάγκη οι φωνές αυτές να μην περιοριστούν στο διαδίκτυο, αλλά να περάσουν σε μια φάση ζωντανής παρουσίας σε χώρους που πλήττονται (νοσοκομεία, εργοστάσια, σούπερ μάρκετ) και να εκδηλώσουν έμπρακτα τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, που υποχρεώνονται να εργάζονται κάτω από πολύ πιεστικές συνθήκες, τις περισσότερες φορές χωρίς προφυλάξεις.

ΥΓΕΙΑ 
Ποια άποψη είναι σωστή και ποια λάθος;
ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην περίθαλψη ή ΜΟΝΤΕΛΟ παροχής περίθαλψης;
Κείμενο παρέμβασης από τον τομέα υγειονομικών του ΚΚΕ(μ-λ)<br>5 Απρίλη 2020
Κορωνοϊός
Είμαστε τελικά έτοιμοι;
Για τις μονάδες ΜΕΘ
ΔΙΕΘΝΗ 
Covid-19
Ήταν η πανδημία κεραυνός σε αίθριο ουρανό;
Προβλέψεις και επιστημονικές μελέτες για τη σχέση του ιού με την περιβαλλοντική καταστροφή
Με αφορμή ένα άρθρο του Κίσινγκερ
Πώς θα βγουν οι ΗΠΑ από αυτή την πολύπλευρη κρίση;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Το πακέτο Τραμπ