Οι πολύτιμες «φιλίες» κρατάνε σε βάθος… αιώνων

Το εικονιζόμενο λογότυπο, με τις σημαίες της Ελλάδας και των ΗΠΑ να «ενώνονται» σε σχήμα φλόγας και την αναγραφή του έτους 2021, παρουσίασε την Τετάρτη 25 Μαρτίου ο Αμερικάνος πρέσβης Πάιατ, συνοδευόμενο από το #USGreece2021. Το συγκεκριμένο λογότυπο θα χρησιμοποιήσει η αμερικανική κυβέρνηση στον προγραμματισμό της για τον εορτασμό της 200ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των ισχυρών δεσμών... φιλίας μεταξύ των δυο χωρών.

Όπως μας ενημερώνει η αμερικανική πρεσβεία, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο πλευρό της Ελλάδας από την επανάσταση του 1821(!), το σχέδιο Μάρσαλ, την οικονομική κρίση και τώρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και θα συνεχίσουν να είναι και στο μέλλον!

Επιβεβαιώνει με αυτό τον τρόπο η πρεσβεία των ΗΠΑ τις ισχυρές «σχέσεις φιλίας» που ενώνουν τις δύο χώρες, τις τελευταίες δεκαετίες και όχι μόνο. Είναι δεδομένος ο ρόλος που έπαιξε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, παίρνοντας τα ηνία από τον αγγλικό, με την εφαρμογή του σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα μετά το 1948, στηρίζοντας την ελληνική αστική τάξη ενάντια στον «κομμουνιστικό κίνδυνο» και εδραιώνοντας την ιμπεριαλιστική εξάρτηση στη χώρα. Απέναντί του είχε τον κύριο εχθρό, τον λαό της χώρας, που ενώ η αστική τάξη είχε πλεύσει προς άλλες ηπείρους, έδωσε την ηρωική μάχη της αντίστασης και διεκδίκησε όλα όσα του ανήκουν. Έτσι, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός ανέλαβε το έργο της «ανοικοδόμησης» της κυριαρχίας της ελληνικής αστικής τάξης απέναντι στον λαό και την εργατική τάξη. Επίσης γνωστός (παρότι δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση) είναι ο ρόλος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού τις επόμενες δεκαετίες, την περίοδο της αμερικανοστήριχτης χούντας, αλλά και της πιο πρόσφατης ιστορίας, όπως χρωματίστηκε και από τα «ευχαριστώ» στους «φίλους μας τους Αμερικάνους». Φυσικά, το ξέσπασμα της κρίσης και τα αποτελέσματά της στη χώρα, φέρουν και αυτά τη σφραγίδα του αμερικάνικου (και του ευρωπαϊκού) ιμπεριαλισμού, που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να φορτωθεί η κρίση του συστήματος στις πλάτες του λαού και της εργατικής τάξης και να ξηλωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων.

Έτσι, λοιπόν, και σήμερα, οι ίδιοι επανεμφανίζονται ως εγγυητές της συνέχισης αυτής της «καλής δουλειάς», που έχει ήδη περιγράψει το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα του νέου κύκλου κρίσης που θα πυροδοτήσει ως συνέπεια η σημερινή πανδημία που ζουν οι λαοί σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, ο Πάιατ τοποθετήθηκε για το μέλλον της «συνεργασίας» των δυο χωρών σε επίπεδο τεχνολογίας, αλλά κυρίως στον τομέα των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας στη στρατηγικά δυναμική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Είναι, όμως -ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ-, τέτοιος ο ζήλος των εκφραστών του ντόπιου συστήματος να αποδείξουν το πόσο σταθεροί και προβλέψιμοι «σύμμαχοι» είναι στην περιοχή, που δίνουν το περιθώριο στους Αμερικάνους να σπάσουν και τα όρια του χρόνου! Έτσι, λοιπόν, έχουν την άνεση να μετράνε τη… φιλία των δύο χωρών από το 1821! Μπορεί, δικαιολογημένα, να μπερδεύονται με τα χαρακτηριστικά της ντόπιας αστικής τάξης που από τα γεννοφάσκια της βασίζεται στην ξένη εξάρτηση για να επιβάλει την κυριαρχία της στον λαό και την εργατική τάξη, αλλά για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τους είχαν προλάβει άλλοι!

ΥΓΕΙΑ 
Ποια άποψη είναι σωστή και ποια λάθος;
ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην περίθαλψη ή ΜΟΝΤΕΛΟ παροχής περίθαλψης;
Κείμενο παρέμβασης από τον τομέα υγειονομικών του ΚΚΕ(μ-λ)<br>5 Απρίλη 2020
Κορωνοϊός
Είμαστε τελικά έτοιμοι;
Για τις μονάδες ΜΕΘ
ΔΙΕΘΝΗ 
Covid-19
Ήταν η πανδημία κεραυνός σε αίθριο ουρανό;
Προβλέψεις και επιστημονικές μελέτες για τη σχέση του ιού με την περιβαλλοντική καταστροφή
Με αφορμή ένα άρθρο του Κίσινγκερ
Πώς θα βγουν οι ΗΠΑ από αυτή την πολύπλευρη κρίση;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Το πακέτο Τραμπ