Ο κορωνοϊός στις φυλακές θεραπεύεται με καταστολή

Οι συνθήκες διαβίωση, ή μάλλον επιβίωσης, μέσα στις φυλακές ανέκαθεν μας σοκάριζαν και αντανακλούσαν τη βάρβαρη εικόνα ενός συστήματος που δεν υπολογίζει ούτε στο ελάχιστο την ανθρώπινη ζωή. Μαρτυρίες, καταγγελίες, φωνές κραυγής κρατουμένων που έβγαιναν, ως το βαθμό που έβγαιναν, στο φως της δημοσιότητας, μας μεταφέρουν μια μικρή εικόνα από την κόλαση που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι φυλακισμένοι. Ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, κακές συνθήκες σίτισης, μεγάλος συνωστισμός κρατουμένων στα κελιά, απάνθρωπη μεταχείριση απ’ τις αστυνομικές δυνάμεις, σκληρή καταστολή στις διαμαρτυρίες των κρατουμένων, σεξουαλικές παρενοχλήσεις γυναικών κρατουμένων από διάφορους υπεύθυνους αποτελούν εικόνες που σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό συναντώνται σε αρκετά σωφρονιστικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας απ’ την πρώτη στιγμή χτύπησε το καμπανάκι και για τα σωφρονιστικά ιδρύματα, τα οποία ανέκαθεν αποτελούσαν υγειονομικές βόμβες, απειλώντας ακόμη περισσότερο τις ζωές των έγκλειστων. Ο συνωστισμός ξεπερνά ακόμη και τις νόμιμες προβλέψεις, καθώς οι κρατούμενοι ανέρχονται σήμερα πανελλαδικά σε 11.245, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 10.055, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Την ίδια στιγμή, οι καταγγελίες κρατουμένων για την επικινδυνότητα της εξάπλωσης του ιού στα ιδρύματα βάσει των συνθηκών που επικρατούν, αλλά και για την εμφάνιση κρουσμάτων τα οποία δεν αντιμετωπίζονται, ολοένα και αυξάνονται.

Στις φυλακές της Λάρισας, πριν από μέρες, κρατούμενος κατήγγειλε πως, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, στο ίδρυμα δεν πάρθηκε κανένα μέτρο προστασίας. Η φυλακή παρέμεινε στην κατάσταση που ήταν, χωρίς να γίνει ποτέ απολύμανση, χωρίς να δοθούν μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Αφού οι κρατούμενοι πίεσαν για να δοθούν χλωρίνες, με τις οποίες θα καθάριζαν οι ίδιοι μάλιστα τους χώρους, αντί αυτού τους έδωσαν προκλητικά ένα απλό σαπούνι!

Στις φυλακές Κορυδαλλού, το μοναδικό μέτρο που πάρθηκε ήταν η αναστολή των προβλεπόμενων ολιγοήμερων αδειών εξόδου και των επισκεπτηρίων, χωρίς να έχουν διανεμηθεί παράλληλα γάντια και μάσκες και ενώ η τροφοδοσία των πτερύγων με τα υπόλοιπα ήδη πρώτης ανάγκης γινόταν χωρίς μέτρα προστασίας.

Στις φυλακές Χανίων, από τις 27 Μάρτη οι κρατούμενοι ξεκίνησαν διαμαρτυρία, αρνούμενοι την μεσημεριανή κατάκλιση και καταμέτρηση. Διεκδικούσαν την αποφυλάκιση ευπαθών ομάδων με ελαφριές ποινές ή ποινές που βρίσκονται κοντά στο όριο αναστολής, καθώς και μέτρα προστασίας του υπόλοιπου πληθυσμού της φυλακής. Η απάντηση που πήραν ήταν η απαγόρευση του προαυλισμού, εντείνοντας ακόμα περισσότερο τον συνωστισμό που ήδη υπήρχε και εκθέτοντας έτσι τους κρατουμένους ακόμη περισσότερο στον ιό!

Στις φυλακές Αλικαρνασσού στο Ηράκλειο, οι κρατούμενοι ζητούν απ’ τη διεύθυνση μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό και με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες αναφέρεται πως είναι θέμα χρόνου η εξάπλωση του ιού στο ίδρυμα. Κρατούμενοι που επιστρέφουν από μεταγωγές υποβάλλονται σε 7ήμερη καραντίνα, αντί για 14ήμερη, ενώ για τις συνθήκες υγιεινής και τον συνωστισμό στα κελιά υπήρχαν καταγγελίες κι από το πρόσφατο παρελθόν.

Στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας, στις 27 Μαρτίου οι κρατούμενοι της Γ’ πτέρυγας πραγματοποίησαν αποχή συσσιτίου, ενώ αρχικά αρνήθηκαν τη μεσημεριανή κατάκλιση και καταμέτρηση. Ως απάντηση στα αιτήματά τους, εισέβαλαν στη φυλακή ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και με πρόσχημα την έρευνα στην ακτίνα, προχώρησαν στην καταστροφή κελιών των κρατουμένων.

Και φτάνουμε στο πιο πρόσφατο και θλιβερό περιστατικό, στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών, όπου βρέθηκε νεκρή κρατούμενη την Πέμπτη 9/4, η οποία είχε παρουσιάσει όλα τα συμπτώματα του κοωονοϊού. «Η κρατούμενη Αζιζέλ Ντενίρογλου πέθανε στο θάλαμό της, αβοήθητη, ενώ αντιμετώπιζε και καρδιολογικά προβλήματα, καθώς και υψηλό πυρετό, ενώ όλο το βράδυ «εκλιπαρούσε για βοήθεια, είχε πόνους στο στήθος και δεν μπορούσε ν’ αναπνεύσει», ανέφεραν σε ανακοίνωση οι συγκρατούμενές της. Οι αντιδράσεις που ξέσπασαν έπειτα από τον τραγικό αυτό θάνατο, απαντήθηκαν γι’ άλλη μια φορά με άγρια καταστολή, προχωρώντας οι δυνάμεις των ΜΑΤ σε εκτεταμένους ξυλοδαρμούς γυναικών.

Οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες σε εποχή πανδημίας βρίσκονται, με συναίνεση του κράτους, καταδικασμένοι σε μαζικό θάνατο. Στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας φωνάζουν: «είμαστε φυλακισμένες, όχι θανατοποινίτισσες». Τα αιτήματα για μέτρα προστασίας και αποσυμφόρηση των φυλακών είναι αιτήματα για να μπορούν οι κρατούμενοι να ζουν! Η κυβέρνηση μέσω των ΜΜΕ επί της ουσίας προαναγγέλλει μέτρα αποσυμφόρησης, όταν με το καλό αρρωστήσουν πολλοί κρατούμενοι. Παράλληλα, τα μόνα μέτρα “αντιμετώπισης” που λαμβάνονται, είναι ο ακόμα πιο αυστηρός εγκλεισμός και η καταστολή στις αντιδράσεις των κρατουμένων. Στις φυλακές, αυτή τη στιγμή βρίσκονται άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι, τοξικομανείς με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, κρατούμενοι με χρόνια νοσήματα. Η αδιαφορία του συστήματος θα φέρει και άλλους νεκρούς στις φυλακές. Ακόμα περισσότερο σήμερα, το κράτος τους χτυπάει το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας και υγιεινής για τον κορωνοϊό και στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Να έχουν όλοι οι φυλακισμένοι πρόσβαση στα διαγνωστικά ΤΕΣΤ και να αποσυμφορηθούν τα κελιά των κρατουμένων. Επιμένουμε ν’ αντιστεκόμαστε στην πολιτική που μας βλέπει αναλώσιμους και δεν δεχόμαστε κανένας άνθρωπος να γίνεται θυσία στον βωμό του καπιταλισμού.

 

Πηγές:

https://omniatv.com/853459927

https://thepressproject.gr/exegersi-stis-fylakes-thivas-meta-ton-thanato-kratoumenis-katangellete-pos-iche-sybtomata-koronoiou/

Δίκτυο Αλληλεγγύης Κρατουμένων - Home

https://www.patris.gr/2020/04/02/piezoyn-na-vgoyn-apo-tis-fylakes-logo-koronaioy/

ΥΓΕΙΑ 
Ποια άποψη είναι σωστή και ποια λάθος;
ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην περίθαλψη ή ΜΟΝΤΕΛΟ παροχής περίθαλψης;
Κείμενο παρέμβασης από τον τομέα υγειονομικών του ΚΚΕ(μ-λ)<br>5 Απρίλη 2020
Κορωνοϊός
Είμαστε τελικά έτοιμοι;
Για τις μονάδες ΜΕΘ
ΔΙΕΘΝΗ 
Covid-19
Ήταν η πανδημία κεραυνός σε αίθριο ουρανό;
Προβλέψεις και επιστημονικές μελέτες για τη σχέση του ιού με την περιβαλλοντική καταστροφή
Με αφορμή ένα άρθρο του Κίσινγκερ
Πώς θα βγουν οι ΗΠΑ από αυτή την πολύπλευρη κρίση;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Οικονόκοσμος
Το πακέτο Τραμπ