Το επιστημονικό περιοδικό «The Scientist» πριν ένα χρόνο (29/01/2019) δημοσίευσε ένα άρθρο της επιστημονικής αρθρογράφου Katarina Zimmer που παρουσίαζε τη στενή σχέση ανάμεσα στις αποψιλώσεις δασών και τη δυναμική εμφάνιση ιογενών ασθενειών. Η συμπερασματική επισήμανση του άρθρου θα μπορούσε να θεωρηθεί μια ισχυρή προειδοποίηση-προφητεία: «Καθώς τα τροπικά δάση αποψιλώνονται με ανησυχητικό ρυθμό σε παγκόσμια κλίμακα, οι επιστήμονες φοβούνται ολοένα και περισσότερο ότι οι πανδημίες του μέλλοντος μπορεί να προέλθουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα που καταστρέφει τα δάση».[i]
Όπως μπορεί να δει κάποιος στα στοιχεία που παραθέτει, μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ήταν η επιδημία ελονοσίας που έπληξε το Βόρνεο το 2002. Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι δεν επρόκειτο για τον συνηθισμένο ιό που μεταδίδεται από κουνούπια, αλλά για έναν άλλο ιό, ο οποίος μέχρι τότε εντοπιζόταν σε πιθήκους και κατάφερε να περάσει στον άνθρωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βόρνεο είναι ένα από τα σημεία του πλανήτη όπου η καταστροφή τροπικών δασών έχει πάρει δραματικές διαστάσεις.
Φυσικά δεν έχουμε την πρόθεση να καταγράψουμε τις προφητικές αναφορές επιστημόνων και ερευνητών την τελευταία δεκαετία. Θέλουμε να αναδείξουμε ποιος βρίσκεται πίσω από την αυξανόμενης συχνότητας εμφάνιση των επιδημιών ιογενών νόσων (και όχι μόνο).
Ας κρατήσουμε καταρχήν δυο γενικά συμπεράσματα:
Κι ας ξαναγυρίσουμε στα στοιχεία των επιστημονικών καταγραφών:
Ο ιός HIV εμφανίστηκε στις ΗΠΑ το 1981, ο ιός Ebola εντοπίστηκε στο νότιο Σουδάν και στο Κονγκό το 1976, ο ιός Zika έπληξε την αμερικανική ήπειρο το 2015, ο ιός του Δυτικού Νείλου ήρθε στην Αμερική το 1999 και ο ιός SARS ξεκίνησε από το Φοσάν της Κίνας το 2002. Σε ποσοστό 60%, οι εν λόγω ιοί προέρχονταν από ζώα.
Η καταστροφή των οικοσυστημάτων οδηγεί τα είδη που επιβιώνουν να καταφύγουν στα οικοσυστήματα μειωμένης πια έκτασης που τους αφήνουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα είναι αυξημένες πιθανότητες στενής και επαναλαμβανόμενης επαφής των ζώων με τον άνθρωπο, πράγμα που επιτρέπει στα μικρόβια να εισέρχονται στο σώμα μας, όπου από καλοήθη γίνονται θανάσιμα παθογόνα.
Αλλά ας δώσουμε το λόγο στη δημοσιογράφο-ερευνήτρια Sonia Shah (Αμερικανίδα –ινδικής καταγωγής), η οποία τον περασμένο μήνα δημοσίευσε στην εφημερίδα Monde Diplomatique ένα άρθρο με τίτλο «Contre les pandémies, l’écologie» («κόντρα στην πανδημία, η οικολογία»).
«Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ένας μεγάλος αριθμός ιών, των οποίων οι νυχτερίδες είναι φορείς και οι οποίοι παραμένουν ακίνδυνοι όσο μένουν πάνω τους, καταφέρνουν να διεισδύσουν στους ανθρώπινους πληθυσμούς -ας παραθέσουμε για παράδειγμα τον ιό Έμπολα, αλλά και τον Νίπα Nipah- (κυρίως στη Μαλαισία ή το Μπανγκλαντές) ή τον ιό Marburg (ιδιαίτερα στην Ανατολική Αφρική).
Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “πέρασμα του φραγμού του ανθρώπινου είδους”. Αν αρχίσει να συμβαίνει συχνά, μπορεί να επιτρέψει στα μικρόβια να προσαρμοστούν στο σώμα μας και να εξελιχθούν σε σημείο να γίνουν παθογόνα.» [ii]
Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό, η καταστροφή της ισορροπίας σε ένα οικοσύστημα έχει πολλές και εξίσου επώδυνες συνέπειες που δύσκολα θα φανταζόμασταν. Μια όμως πιο προσεκτική παρατήρηση αποκαλύπτει:
Ένα τέτοιο επίσης κοντινό μας και γνωστό παράδειγμα: ο ιός του Δυτικού Νείλου, που μεταφέρεται από αποδημητικά πτηνά.
Για να συνεχίσουμε στον κατάλογο των ολέθριων συνεπειών :
Οι ανθρώπινες επεμβάσεις όμως συνεχίζονται (…) έχοντας πάντα γνώμονα το κέρδος φέρνουν σε επαφή τα άγρια με τα οικόσιτα ζώα με έναν συνεχή κι επαναλαμβανόμενο τρόπο …
Μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί τι γίνεται όταν ξεφεύγουμε από την κλίμακα της μικρής μονάδας (αγροτόσπιτα) και φτάνουμε σε τεράστια κτηνοτροφεία-βιομηχανίες.
Αν από τα παραπάνω σχηματίσαμε την εικόνα ότι όλα αυτά συμβαίνουν τις τελευταίες δεκαετίες μόνο, τότε μάλλον θα πρέπει να την αναθεωρήσουμε…
Η πορεία αυτή επιταχύνθηκε με τη «βιομηχανική επανάσταση» και η αποικιοκρατική επέλαση έδωσε τη χαριστική βολή…
«Η διαδικασία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής αποικιοκρατικής επέκτασης. Στο Κονγκό, οι σιδηρόδρομοι και οι πόλεις που χτίστηκαν από βέλγους αποίκους επέτρεψαν σε έναν λεντιιό (lentivirus) που φιλοξενείται στους μακάκους της περιοχής να «τελειοποιήσει» την προσαρμογή του στο ανθρώπινο σώμα. Στη Βεγγάλη, οι Βρετανοί, καταπατώντας τον τεράστιο υδροβιότοπο Sundarbans για να αναπτύξουν ορυζοκαλλιέργειες, εξέθεσαν τους κατοίκους στα υδρόβια βακτηρίδια που βρέθηκαν σε αυτό το υφάλμυρο νερό. Οι πανδημίες που προκλήθηκαν από τις αποικιακές εισβολές παραμένουν στο προσκήνιο. Ο λεντιιός (lentivirus) των μακάκων έχει γίνει ο ιός του HIV. Τα υδρόβια βακτηρίδια Sundarbans, γνωστά ως χολέρα, έχουν ήδη προκαλέσει επτά πανδημίες μέχρι σήμερα, με την πιο πρόσφατη επιδημία στην Αϊτή».[ii]
Θα κλείσουμε αυτή τη μικρή αναφορά στα ερευνητικά δεδομένα για τον υπεύθυνο της εμφάνισης των πανδημιών σήμερα, απευθύνοντας το ερώτημα και στον εξελικτικό- βιολόγο Rob Wallace.
Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;
«Θα έλεγα η βιομηχανοποιημένη καλλιέργεια, αλλά υπάρχει και μια ευρύτερη σκοπιά. Το κεφάλαιο διαπράττει παγκοσμίως αρπαγές γης ακόμη και στο τελευταίο παρθένο δάσος κι απ’ τον τελευταίο μικρογαιοκτήμονα. Οι επενδύσεις αυτές οδηγούν στην αποψίλωση των δασών κι η ανάπτυξη οδηγεί στην ανάδυση ασθενειών. Η λειτουργική βιοποικιλότητα και συνθετότητα που χαρακτηρίζουν αυτές τις τεράστιες εκτάσεις γης ανακατευθύνονται μ’ έναν τέτοιο τρόπο που προηγουμένως απομονωμένα παθογόνα κατακλύζουν τα κοπάδια ζώων που εκτρέφονται κι ύστερα μεταβαίνουν στις ανθρώπινες κοινότητες. Ενολίγοις, τα κέντρα του κεφαλαίου, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να θεωρηθούν τα κύρια λοιμώδη επίκεντρα». [iii]
Θέλουμε να πιστεύουμε πως σας κάναμε ελάχιστα πιο σοφούς, όσο για τη διέξοδο από αυτή τη δυσοίωνη πραγματικότητα, σας προτρέπουμε να την αναζητήσετε στα υπόλοιπα άρθρα της εφημερίδας.
Χ.Γ.
[i] Άρθρο της επιστημονικής αρθρογράφου Katarina Zimmer, περιοδικό «The Scientist»
https://www.the-scientist.com/news-opinion/deforestation-tied-to-changes-in-disease-dynamics-65406
[ii] Άρθρο της δημοσιογράφου–ερευνήτριας Sonia Shah – στη Monde Diplomatique /Μάρτιος 2020
https://www.monde-diplomatique.fr/2020/03/SHAH/61547
[iii] Συνέντευξη του Rob Wallace (evolutionary biologist) (εξελικτικός βιολόγος -συγγραφέας) στο MARX21.de
https://www.marx21.de/coronavirus-agribusiness-would-risk-millions-of-deaths/